За 10 років електронних відходів в Україні побільшало майже на 70% shutterstock

За 10 років електронних відходів в Україні побільшало майже на 70%

Іван Шевчук

В Україні немає ефективної системи поводження з відходами. Але це не точно – бо немає і чіткої статистики

Обсяг електронних відходів у нашій країні збільшився від 211 тис. тонн у 2010 році до 324,1 тис. тонн у 2010-му. У перерахунку на душу населення це 4,6 та 7,7кг відповідно. Йдеться про непридатні для використання кондиціонери, комп’ютери, мобільні телефони та багато іншого.

Ці дані наводять автори збірника "Регіональний моніторинг електронних відходів в країнах СНД та Грузії – 2021". Підготував дослідження науково-дослідний інститут ООН ЮНІТАР. ЕкоПолітика проаналізувала ті його моменти, що стосуються нашої країни.

Загалом навряд чи про Україну можна сказати, що вона перебуває у складі СНД, проте дослідники розглядали її саме в контексті цієї організації. Насправді бо її основні економічні показники, як і спосіб поводження з відходами, є приблизно такими ж, як у більшості пострадянських середнячків.

Україна: викидають більше, ніж купують

В рамках означеного регіону за кількістю електронних відходів Україна поступається тільки Росії. При цьому обсяги електронних відходів у нас є більшими, ніж обсяги придбаної електронної техніки. У 2010 році українці викидали майже вдвічі більше електроприладів, ніж купували. Сьогодні зберігається десь 10-відсоткова різниця на користь відходів.

Тобто, українці відправляють на смітники чимало електронного непотребу. Яка його частка потрапляє на переробку, що відповідає екологічними стандартам, - невідомо. Україна виявилася єдиною у регіоні країною, за якою дослідники не змогли отримати необхідної інформації. Кажуть, що данні, які надає Держстат та Держмитслужба, є неповними.

Можемо припустити, що вони не надто відрізняються від середніх по СНД 3%.

Що вже є і що ще потрібно?

Як позитивний факт дослідники зауважили, що 2017 року в Україні спромоглися зібрати у екологічно безпечний спосіб 40 тис. тонн відпрацьованих батарейок та акумуляторів. У 2016-му цей показник був ще вищим – 45,9 тис. тонн.

Втім, батарейки – це не про електронні відходи.

Відсутність не лише пристойних показників переробки, але навіть чіткої статистики пояснити важко. Адже в Україні 115 організацій мають ліцензії на управління електронними відходами. 80% з них мають право їх переробляти. Тобто, інфраструктура країни доволі розвинута для запровадження ефективної системи управління електронними відходами.

Чого ж бракує? Дослідники з ООН вважають, що системи звітності і моніторингу, штрафних санкцій та чітких цілей зі збору відходів.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, що являють собою електронні відходи і як покращити ситуацію з ними в Україні.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту