З’явився порядок денний екокомітету Верховної Ради на 15 грудня shutterstock

З’явився порядок денний екокомітету Верховної Ради на 15 грудня

Іван Шевчук

Депутати з екологічного комітету ВР з’ясують, чи дослухалися відповідальні особи до їхніх рекомендацій по протидії паводкам і техногенним катастрофам, а також спробують задіяти міжнародні стандарти при захисті тварин

У середу, 15 грудня, відбудеться засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Нараду проведуть в режимі відео конференції.

ЕкоПолітика пропонує своїм читачам ознайомитися з порядком денним цього засідання.

Зокрема,  тут мають з’ясувати, як виконуються рекомендації, що їх Комітет ухвалив за результатами свого виїзного засідання на території Івано-Франківської області. Його провели цьогоріч  у червні . Рекомендації комітету стосуються протидії паводковим підтопленням. Там також йдеться про те, що слід зробити, аби уникнути техногенної катастрофи на  Калуському гірничопромисловому комплексі та інших потенційно небезпечних об’єктах.

Позатим на засіданні Комітету розглянуть два законопроєкти, щодо яких комітет визначено головним.

Зокрема, це проєкт Закону № 5302 "Про внесення змін до Закону України "Про мисливське господарство та полювання". Його подали на розгляд нардепи  Анна Скороход, Олександр Фельдман та інші. Цей документ пропонує забезпечити охорону та захист диких тварин відповідно до норм міжнародних екологічних угод. Передусім йдеться про охорону диких тварин, які перебувають на межі зникнення та охороняються міжнародними договорами по охороні фауни.

Ще один профільний документ - проєкт Закону № 5524  "Про внесення змін до Закону України "Про відходи" з окремих питань, пов’язаних з діяльністю виробників відходів". Його автор - депутат ВР Андрій Деркач. Цей законопроєкт має на меті визначитися із термінами, що застосовуються у Законі "Про відходи". Зокрема, додати визначення таких понять як "побутові відходи" та "здавання відходів"

Крім того Комітет має подати свої пропозиції до президентських законопроєктів № 6394  "Про економічний паспорт" та № 6395 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних внесків до системи економічного паспорта". Тут йдеться про створення Фонду майбутніх поколінь, з якого мають отримувати виплати до 18-річчя усі громадяни України, що народилися після 1 січня 2019 року. Оскільки наповнюватися цей фонд має через виплати за користування надрами, буде зовсім не зайвим дізнатися, що думає з приводу цієї новації й Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради