З’явився порядок денний екокомітету Верховної Ради на 19 січня slovoidilo.ua

З’явився порядок денний екокомітету Верховної Ради на 19 січня

Іван Шевчук

Депутати з екологічного комітету ВР готуються приймати кліматичну міжнародну конференцію та боротися з порушеннями земельного законодавства

У середу, 19 січня, відбудеться засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Нараду проведуть в режимі відео конференції.

ЕкоПолітика пропонує своїм читачам ознайомитися з порядком денним цього засідання.

Комітет визначено головним при розгляді урядового законопроєкту № 6230 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту". Безпосередньо екологічних питань він не стосується, тут йдеться про запровадження норм, які зроблять службу цивільного захисту більш ефективною, приведуть її роботу у відповідність до стандартів провідних європейських країн та НАТО, забезпечать кращі соціальні стандарти для її працівників.

Профільним для Комітету є і проект Постанови № 6344 про проведення VI Міжнародної спільної конференції Європейської організації вищих органів аудиту та Арабської організації вищих органів аудиту "Дослідження вищими органами аудиту ефективності політики боротьби зі зміною клімату та її наслідками". Цей форум має відбутися у травні 2022 року в м. Києві. Постанова, яку запропонував на розгляд колег нардеп Руслан Стефанчук (ПП "Слуга Народу"), має на меті забезпечити належну організацію конференції, визначитися з обсягами та джерелами фінансування цієї представницької зустрічі. Очікується, що проведення міжнародної конференції саме в Україні сприятиме її авторитету в очах міжнародної спільноти та прислужиться євроінтеграційним процесам нашої країни в екологічній сфері.

Позатим на засіданні екокомітету мають розглянути два законопроекти, для яких цей Комітет не є профільним.

Законопроєкт №6079 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення земельного законодавства" (Автор – народний депутат від ПП "Слуга народу" Павло Якименко). Проект закону розробили задля  посилення адміністративної відповідальності за порушення земельного законодавства. Розмір штрафів хочуть привести у відповідність до сучасних економічних умов. Деякі із цих стягнень безпосередньо стосуються захисту довкілля. Так мінімальний розмір штрафу за псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель пропонують збільшити з 340 гривень до 3 400 гривень, максимальний – з 1 360 гривень до 13 600 гривень. Мінімальний розмір штрафу за незаконне використання земель державного лісового фонду хочуть збільшити з 85 гривень до 1 700 гривень, а максимальний – зі 170 гривень до 3 400 гривень.

Законопроект №6356 "Про внесення змін до статті 29 Бюджетного кодексу України (щодо посилення соціального захисту громадян, які проживають на територіях зон спостереження атомних електростанцій)" на розгляд Комітету запропонувала нардеп Юлія Тимошенко. Автори документу порахували, що через зміни у бюджетній процедурі починаючи з 2015 року, населення, яке проживає на території зони спостереження, щороку недоотримувало передбаченої Законом компенсації ризику на суму понад 250 млн гривень. Законопроєкт має на меті виправити це, передбачивши зарахування профільного збору до спеціального фонду Держбюджету України. Запропоновано також відновити право населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, на пільгу з оплати за спожиту електричну енергію у розмірі 70 відсотків діючого тарифу.

Чималу кількість екологічних законопроектів на засіданні Комітету збираються розглянути в порядку інформування про стан їхньої підготовки. Це проекти законів, що стосуються управління відходами, екологічного контролю, поводження з домашніми та дикими тваринами, запровадження нових підходів при використанні надр. Також тут розглянуть відразу два законопроекти, що стосуються статусу територій Смарагдової мережі і три – пов’язаних із промисловим забрудненням територій.

Позатим під час засідання екокомітету розглянуть звіт про його роботу за період шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (вересень 2021 року – січень 2022 року) та його пропозиції до проекту порядку денного наступної – сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (1 лютого – 22 липня 2022 року).

Тут також розглянуть:

·         Лист Рахункової палати щодо Звіту про результати аудиту ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади в частині контролю за повнотою нарахування та своєчасністю надходжень до державного бюджету рентної плати за спеціальне використання води.

·         Лист народного депутата України Лесі Василенко про стан виконання рекомендацій круглого столу на тему: "Чи готова Україна до зміни клімату: роль парламенту", схвалених Рішенням Комітету від 04.11.2020 № 51/9.

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради

Екокомітет Верховної Ради проведе засідання 12 січня: порядок денний
Екокомітет Верховної Ради проведе засідання 12 січня: порядок денний

Екокомітет розгляне план своєї роботи на період 11 сесії Верховної Ради