Зʼявилася супутникова карта всіх лісів планети shutterstock

Зʼявилася супутникова карта всіх лісів планети

Катерина Бєлоусова

Ліси Канади зберігають вдвічі більше вуглецю на одиницю, ніж тропічні

Фахівець із геопросторових даних Адам Саймінгтон розробив карту, яка відображає співвідношення поверхні світу, вкритої кронами дерев, і не зелених зон на основі.

Для цього він використовував супутникові зображення датчиків MODIS на супутнику Terra, повідомляє Visual Capitalist.

Зазначається, що ліси займають близько 31% земної поверхні та щороку поглинають близько 15,6 мільярда тонн вуглецю. Більша частина дерев знаходиться в бореальних, тобто північних, лісах росії та Канади, тропічних лісах Амазонії в Південній Америці та хвойних і широколистяних лісах Китаю. 

visualcapitalist.com

Переглянути карту у вищій роздільній здатності можна за посиланням.

Азія

В матеріалі підкреслили, що Азія має один з найбагатших і найбільш різноманітних зелених покривів у світі. Так в росії зосереджена пʼята частина світових дерев на площі 815 мільйонів гектарів, які також поширюються і на європейський континент. 

Автори зазначили, що Китай є п’ятою найзеленішою країною світу, а площі його лісів сягають 220 мільйонів гектарів. 

“У 1990 році ліси Китаю займали лише 157 мільйонів гектарів, що становило 16,7% території країни. До кінця 2020 року цей лісистий покрив досяг 23,4% завдяки десятиліттям зусиль щодо озеленення”, – розповіли вони.

visualcapitalist.com

В матеріалі наголосили, що третя за біорізноманіттям країна континенту — Індонезія — втрачає свій зелений покрив. Площа лісів країни сягає 92 мільйони гектарів, а на її території мешкає 10-15% відомих у світі рослин, ссавців та птахів. 

“На жаль, за останні 50 років 74 мільйони гектарів тропічних лісів країни було вирубано, спалено або деградовано”, – підкреслили автори.

Тропічні ліси Амазонки та Конголи

visualcapitalist.com

Зазначається, що у Південній Америці Бразилія займає друге місце в світі за величиною зеленого покриву, а тропічні ліси Амазонки займають площу 497 мільйонів гектарів.

“Вважається, що тропічні ліси Амазонки, одне з найбільш різноманітних місць на планеті, містять близько 10% світового біорізноманіття”, – розповіли автори.

Вони додали, що тропічні вологі широколистяні ліси, що розташована в дев’яти країнах Центральної Африки, є одним з регіонів світу, де поглинається більше вуглецю, ніж викидається. Це тропічні ліси Конголи. 

visualcapitalist.com

Ліси Північної Америки

На території Канади, США та Мексики знаходиться 723 мільйони гектарів світових лісів.

“Величезні ділянки сосен і ялиць на Великій Білій Півночі в поєднанні зі змішаними лісами Сполучених Штатів роблять континент одним із найбільших поглиначів вуглецю в світі”, – розповіли в матеріалі.

Зазначається, що Канада має 347 мільйони гектарів лісів, через що займає третє місце в списку найзеленіших країн світу. Близько 40% Канади вкрито деревами, що становить 9% світового лісового покриву. А її бореальні ліси зберігають вдвічі більше вуглецю на одиницю, ніж тропічні ліси.

visualcapitalist.com

Автори розповіли, що США має приблизно 8% різноманітних світових лісів, що розташовані на 310 мільйонах гектарів землі. В США знаходяться бореальні ліси Аляски, соснові плантації, листяні, хвойні та тропічні ліси.

Втрачені ліси

Зазначається, що Саймінгтон використав дані Університету Мериленду для відстеження змін у світовому лісовому покриві з 2000 по 2021 рік, щоб показати масштаби знищення лісів. Так з 2000 року в світі вирубили 104 мільйони гектарів лісів, зокрема у 2020 році для будівництва доріг було знищено понад 10 тисяч км2 лісів Амазонки.

visualcapitalist.com

Автори наголосили, що окрім прямого знищення, ліси також потерпають від наслідків зміни клімату, а саме посух, пожеж, ураганів, чужорідних видів тощо.

Вони підкреслили, що на Конференції ООН з біорізноманіття (COP15), що відбулася в Монреалі у 2022 році, країни світу взяли на себе зобов’язання дотримуватися плану “30X30”, який передбачав збереження наземних і морських екосистем світу до 2030 року.

“Ще є надія для світових лісів”, – зазначили в матеріалі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у 2021 році Земля, переважно внаслідок вирубування та пожеж, втратила 11,1 млн гектарів тропічних лісів.

Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання