З річки на Харківщині волонтери дістали майже 50 тонн відходів

З річки на Харківщині волонтери дістали майже 50 тонн відходів

Олена Яценьо

Масштабне очищення річки Уди від сміття триває

У Харківській області активісти й далі прибирають річку Уди, з дна та узбережжя якої зібрали вже близько 50 тонн відходів.

Очищати водойму від сміття волонтерам допомагають водолази й спецтехніка, яку надала обладміністрація, повідомила пресслужба Харківської ОДА.

Як зазначається, питання очищення річки від сміття й запобігання подальшому засміченню розглянули в середу, 7 липня, під час наради за участю екоактивістів.

"Нам потрібно розробити план дій для того, щоб швидше ліквідувати ситуацію, яка склалася на річці Уди, і подумати, як організувати роботу на всіх річках Харківської області для запобігання таким ситуаціям", — сказав в.о. директора Департаменту захисту навколишнього середовища і природокористування Харківської ОДА Андрій Нерета.

Чиновник також вказав на величезні зусилля активістів, які вони докладають для очищення річки.

Як розповів організатор акції "Чисті Уди" Артем Приходько, у річці в районах селищ Бабаї та Хорошеве накопичилося три острівці зі сміття.

"Перший острів ми поки залишили як корок, щоб все, що припливає з Харкова, осідало там. Прибрали другий острів — звідти дістали 25 тонн сміття. Нині займаємося очищенням третього острівця, найбільшого. Він становить 170 метрів", — зазначає Приходько.

На третьому острівці вже прибрали 70 метрів річки: дістали 15 т деревини, 6 т скла та 2,5 т пластику. Сміття відсортували та відправили на перероблення. Деревина залишається на березі.

Чимало серед сміття медичних відходів, додав екоактивіст. За його підрахунками, непотріб у річці Уди накопичувався протягом 20 років.

"Наше завдання — закінчити цей третій острів і розпочати перший. Закінчити все ми плануємо до середини серпня", — додав Приходько.

Після очищення ріки активісти планують встановити уловлювачі сміттєвих накопичень перед переливною дамбою, розчистити береги від аварійних дерев та висадити нові дерева для покращення прибережної зони.

Нагадаємо, що жителям Харкова за допомогою виставки-перформансу на майдані Конституції показали частину сміття, яке волонтери виловили з річки Уди.

Як писала ЕкоПолітика напередодні, упродовж п'яти суботників сотні волонтерів із Харкова та області дістали із забрудненої річки Уди понад 30 тонн сміття.

Станом на сьогодні відбулося вже 7 суботників. Вдалося майже повністю прибрати два сміттєвих острови з трьох. Наступна екоакція "Чисті Уди" відбудеться 10 липня, о 9:00, у смт Бабаї.

Читайте також
У Харкові почали заміну забрудненого ґрунту після обстрілу нафтобази у лютому
У Харкові почали заміну забрудненого ґрунту після обстрілу нафтобази у лютому

Через обстріл нафтобази у річки потрапило близько 3 тисяч тонн нафтопродуктів

Харківʼянам відбудують енергоефективне житло – мер
Харківʼянам відбудують енергоефективне житло – мер

Виробництво дешевої “зеленої” електроенергії дозволить заощадити гроші для відбудови

Харківський Екопарк знову прийматиме відвідувачів
Харківський Екопарк знову прийматиме відвідувачів

Екопарк з перших днів повномасштабного вторгнення перебував під ворожими обстрілами

У Харкові на набережній по-варварськи обрізали дерева
У Харкові на набережній по-варварськи обрізали дерева

Такий “догляд” за деревами поширений в багатьох містах України