Якою буде екологічна політика Києва до 2030 року: основні кроки facebook.com/KostiantynYalovyi

Якою буде екологічна політика Києва до 2030 року: основні кроки

Олена Яценьо

Днями депутати Київської міської ради ухвалили Концепцію екологічної політики міста Києва під назвою "Екологічна стратегія міста Києва до 2030 року".

Чому цей документ є важливим для столиці та які кроки він передбачає до 2030 року — розповів ініціатор створення "Екостратегії", депутат Київради 8-го скликання Костянтин Яловий.

Він наголосив, що більшість учасних мегаполісів у плануванні орієнтуються саме на довкілля, тобто в кожного з них є екологічна стратегія. Схожу стратегію тепер уперше отримала й столиця України, що, за словами Ялового, є вагомим кроком для Києва, щоб піднятися на рівень вище й увійти в число найбільш ефективних та успішних міст Європи.

"Ми відразу хотіли, щоб кияни були співавторами "Екостратегії". На початку 2020 року запросили взяти участь у розробленні всіх, хто був готовий присвятити цьому свій час. На запрошення відгукнулися понад півтори сотні людей: екологів, представників громадських організацій, науковців, освітян та активних громадян. Вони сформували п’ять робочих груп, які працювали за напрямами й формували зміст стратегії", — розповів депутат.

Автори стратегії визначили чотири головні теми, навколо яких повинна будуватися екологічна політика столиці. Ідеться про такі кластери: "Чиста вода", "Чисте повітря та чиста енергія", "Зелені зони та біорізноманіття" і "Кругове управління відходами".

"За кожним із напрямів було зібрано велику кількість даних. Науковці з команди "Екостратегії" аналізували та зводили цю інформацію, щоб зрозуміти ситуацію з екологічною ситуацією. Потім на основі цих даних було сформовано стратегічні цілі, зібрано пропозиції громади щодо конкретних кроків і рішень та визначено індикатори успіху й терміни досягнення цілей", — пояснив Яловий.

Окрім того, під час розроблення документа було враховано рекомендації Інституту світових ресурсів і Європейського банку реконструкції та розвитку. За висновками експертів документ відповідає Цілям сталого розвитку ООН та успішним аналогічним стратегіям європейських міст.

"Екостратегія" передбачає такі кроки за кожним із напрямів:

Зелені зони:

  1. Спрощення порядку визначення територій зелених зон. Закріплення меж міських лісів, лісопарків, буферних парків гідропарків і парків із метою недопущення їх забудови.
  2. Введення категорії "урбанізований ландшафт із природним потенціалом" або "міська природоохоронна територія" для збереження цінності та екологічної стабілізації найбільш уразливих територій.
  3. Інвентаризація земель міста Києва, що придатні для озеленення.

Чиста вода:

  1. Повна реконструкція Бортницької станції аерації із заміною технологічних споруд очищення стічних вод і впровадженням нової технологічної лінії обробки та утилізації осадів стічних вод.
  2. Модернізація й розбудова водопостачальних мереж міста Києва.
  3. Реконструкція очисних споруд Деснянської та Дніпровської водопровідних станцій.
  4. Інвентаризація і паспортизація водних об’єктів столиці до 2025 року.

Управління відходами:

  1. Розбудова мережі сортувально-переробних потужностей.
  2. Рекультивація і закриття сміттєвого полігону ТПВ №5.
  3. Будівництво й введення в експлуатацію комплексу з перероблення органічних відходів і виробництва біогазу з подальшим перетворенням на електричну й теплову енергію для потреб міста.

Чисте повітря:

  1. Реконструкція Дарницької ТЕЦ-4, відмова від використання вугілля.
  2. Розвиток зручного громадського екотранспорту, планування міського простору, з мінімізацією потреби в пересуванні, розвиток велосипедної інфраструктури.
  3. Створення і впровадження муніципального контролю якості повітря.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Кабінет міністрів України затвердив Національний план дій з охорони навколишнього природного середовища до 2025 року.

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького