Яка небезпека криється у соснових лісах “під лінійку”: екоактивісти розповіли facebook.com/MNS.GOV.UA

Яка небезпека криється у соснових лісах “під лінійку”: екоактивісти розповіли

Ганна Велика

Вони впевнені, що потрібно змінювати підхід до лісового господарства

Штучні екосистеми, створені лісівниками на основі висаджених рядами сосен, дуже вразливі й потребують постійного нагляду людини, аби вони не вийшли з-під контролю.

Про необхідність природних лісів не лише для деревини, а й для стабільності природи розповіли у незалежному об'єднанні експертів та екологічних активістів “Еколтава”.

Активісти побували на місці найбільшої на Полтавщині лісової пожежі на околицях села Мала Перещепина. Саме звідси розпочалося поширення вогняної стихії, яка у вересні швидко пронеслася на площі понад 700 га.

Члени “Еколтави” говорять, що порівняння місцевих соснових посадок “під лінійку” з великим газоном чи полями соняшнику є більш доречним, аніж з лісом. Вони пояснили це тим, що у таких штучних лісах дуже обмежене різноманіття видів рослин і тварин. Саме тому місцеві штучні екосистеми дуже вразливі й потребують постійного нагляду людини.

Їхнє основне призначення – задовольняти потреби людини у деревині. Недогляд лісівників за штучними сосновими насадженнями, особливо за таким здоровенним сосновим масивом, і призводить, власне, до масштабних пожеж.

“Природні ліси з водоймами, луками з тисячами видів рослин важко освоювати. Але зате вони можуть обійтися без втручання людини. Бо в них є те необхідне, що допоможе екосистемі почуватися стабільніше”, – говорять активісти.

Вони наполягають на тому, що потрібно змінювати підхід до лісового господарства, організовувати та чергувати ландшафти таким чином, щоб забезпечувати біорізноманіття, яке є умовою для стабільності природи.

У середині вересня ЕкоПолітика повідомляла, що у Харківській, Полтавській, Дніпропетровській та Донецькій областях через посушливу погоду та сильний шквалистий вітер вогнеборцям доводилося докладати надзвичайних зусиль, щоб локалізовувати та ліквідовувати великі за площею пожежі, зокрема у Полтавському районі.

Читайте також
На Миколаївщині судитимуть іноземця, що зібрав злочинну групу й зніс дерев на 3 млн грн
На Миколаївщині судитимуть іноземця, що зібрав злочинну групу й зніс дерев на 3 млн грн

Правопорушники ризикують провести за ґратами від 5 до 7 років

Невловимі “чорні лісоруби” щомісяця орудують в урочищі “Лани” на Івано-Франківщині
Невловимі “чорні лісоруби” щомісяця орудують в урочищі “Лани” на Івано-Франківщині

Природоохоронці лише констатують порушення, а зловмисники продовжують рубати