Як зменшити кількість органічних відходів у ресторанах: досвід Німеччини

Як зменшити кількість органічних відходів у ресторанах: досвід Німеччини

Валентина Гембарська

Зазвичай кiнцева ціна таких продуктів — це приблизно третина повної

В Німеччині створили мобільний застосунок Too Good To Go, щоб зменшити кількість органічних відходів у закладах громадського харчування.

Про це розповідає Zero Waste Lviv у Facebook.

За допомогою такого додатку можна значно дешевше купувати готові страви та продукти. В кінці дня нерозпродані залишки зазвичай викидають, тож таким чином заклади зменшують кількість відходів. А користувачі не лише економлять кошти, а й рятують довкілля.

Як це працює?

У застосунку ви бачите перелік закладів, які в найближчі дні пропонують так звані "magic bags" — набори своєї продукції. Або вже готові, або на вибір клієнта в межах певної суми. Для кожного закладу вказано приблизний опис вмісту, його вартість, час, коли пакунок можна забрати, адресу та рейтинг. Ви обираете кiлькiсть, оплачуєте та в зазначений час приходите в заклад, щоб забрати своє замовлення.

Що всередині?

Залежить від типу закладу. Пекарні пропонують солодку та солону випічку, сендвічі, тістечка тощо. Супермаркети — власну кулінарію, фрукти та овочі. А великі готелі запрошують на сніданки: користувач приходить перед завершенням відведеного на сніданок часу та отримує набір їжі, складений iз залишків страв шведського столу. Або й може зібрати свій пакунок самостійно.

Скiльки це коштує?

Для кожного закладу вказана ціна пакунку — повна та вже зі знижкою. Зазвичай кiнцева ціна — це приблизно третина повної. Тобто продукти вартістю 9-12 євро можна купити за 3-4 євро.

Що ще вміє застосунок?

Пошук дозволяє шукати заклади за локацією або типом страв. Є також веганські опції. Тоo Good to Go має доволі зручний особистий кабінет, де можна зберігати улюблені заклади та критерії пошуку. А ще бачити власну статистику: кiлькiсть придбаних наборів, зекономлені кошти та викиди СО2.

Застосунок працює у багатьох країнах Європи.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у Німеччині найбільший залізничний перевізник Deutsche Bahn оголосив, що з 2023 року пасажири зможуть замовити їжу та напої в скляному чи порцеляновому посуді.

Теги: ,
Читайте також
Міндовкілля провалило реформу щодо утилізації небезпечних відходів, – СтопКор
Міндовкілля провалило реформу щодо утилізації небезпечних відходів, – СтопКор

Це спричинило кризу на ринку та здорожчання послуг профільних компаній вдвічі

Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту