Як зменшити кількість органічних відходів у ресторанах: досвід Німеччини

Як зменшити кількість органічних відходів у ресторанах: досвід Німеччини

Валентина Бокій

Зазвичай кiнцева ціна таких продуктів — це приблизно третина повної

В Німеччині створили мобільний застосунок Too Good To Go, щоб зменшити кількість органічних відходів у закладах громадського харчування.

Про це розповідає Zero Waste Lviv у Facebook.

За допомогою такого додатку можна значно дешевше купувати готові страви та продукти. В кінці дня нерозпродані залишки зазвичай викидають, тож таким чином заклади зменшують кількість відходів. А користувачі не лише економлять кошти, а й рятують довкілля.

Як це працює?

У застосунку ви бачите перелік закладів, які в найближчі дні пропонують так звані "magic bags" — набори своєї продукції. Або вже готові, або на вибір клієнта в межах певної суми. Для кожного закладу вказано приблизний опис вмісту, його вартість, час, коли пакунок можна забрати, адресу та рейтинг. Ви обираете кiлькiсть, оплачуєте та в зазначений час приходите в заклад, щоб забрати своє замовлення.

Що всередині?

Залежить від типу закладу. Пекарні пропонують солодку та солону випічку, сендвічі, тістечка тощо. Супермаркети — власну кулінарію, фрукти та овочі. А великі готелі запрошують на сніданки: користувач приходить перед завершенням відведеного на сніданок часу та отримує набір їжі, складений iз залишків страв шведського столу. Або й може зібрати свій пакунок самостійно.

Скiльки це коштує?

Для кожного закладу вказана ціна пакунку — повна та вже зі знижкою. Зазвичай кiнцева ціна — це приблизно третина повної. Тобто продукти вартістю 9-12 євро можна купити за 3-4 євро.

Що ще вміє застосунок?

Пошук дозволяє шукати заклади за локацією або типом страв. Є також веганські опції. Тоo Good to Go має доволі зручний особистий кабінет, де можна зберігати улюблені заклади та критерії пошуку. А ще бачити власну статистику: кiлькiсть придбаних наборів, зекономлені кошти та викиди СО2.

Застосунок працює у багатьох країнах Європи.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у Німеччині найбільший залізничний перевізник Deutsche Bahn оголосив, що з 2023 року пасажири зможуть замовити їжу та напої в скляному чи порцеляновому посуді.

Теги: ,
Читайте також
Міндовкілля хоче спростити умови отримання дозволу на обробку відходів: кого це стосується 
Міндовкілля хоче спростити умови отримання дозволу на обробку відходів: кого це стосується 

Маємо чергові “милиці”, які відомство підставляє, аби запобігти колапсу у сфері поводження з відходами

Уряд затвердив для України “дорожню карту” управління відходами до 2033 року
Уряд затвердив для України “дорожню карту” управління відходами до 2033 року

Кожна область матиме 1 рік на розробку регіонального плану щодо поводження з відходами

В Україні запустили платформу, яка допомагатиме розв'язати проблему відходів руйнувань
В Україні запустили платформу, яка допомагатиме розв'язати проблему відходів руйнувань

Її розробники пропонують переосмислити ставлення до вторинних матеріалів і побачити в них цінний ресурс

8 цікавих фактів про переробку сміття, які вас здивують
8 цікавих фактів про переробку сміття, які вас здивують

Правильна утилізація — питання безпеки для всіх нас