Як зменшити кількість органічних відходів у ресторанах: досвід Німеччини

Як зменшити кількість органічних відходів у ресторанах: досвід Німеччини

Валентина Гембарська

Зазвичай кiнцева ціна таких продуктів — це приблизно третина повної

В Німеччині створили мобільний застосунок Too Good To Go, щоб зменшити кількість органічних відходів у закладах громадського харчування.

Про це розповідає Zero Waste Lviv у Facebook.

За допомогою такого додатку можна значно дешевше купувати готові страви та продукти. В кінці дня нерозпродані залишки зазвичай викидають, тож таким чином заклади зменшують кількість відходів. А користувачі не лише економлять кошти, а й рятують довкілля.

Як це працює?

У застосунку ви бачите перелік закладів, які в найближчі дні пропонують так звані "magic bags" — набори своєї продукції. Або вже готові, або на вибір клієнта в межах певної суми. Для кожного закладу вказано приблизний опис вмісту, його вартість, час, коли пакунок можна забрати, адресу та рейтинг. Ви обираете кiлькiсть, оплачуєте та в зазначений час приходите в заклад, щоб забрати своє замовлення.

Що всередині?

Залежить від типу закладу. Пекарні пропонують солодку та солону випічку, сендвічі, тістечка тощо. Супермаркети — власну кулінарію, фрукти та овочі. А великі готелі запрошують на сніданки: користувач приходить перед завершенням відведеного на сніданок часу та отримує набір їжі, складений iз залишків страв шведського столу. Або й може зібрати свій пакунок самостійно.

Скiльки це коштує?

Для кожного закладу вказана ціна пакунку — повна та вже зі знижкою. Зазвичай кiнцева ціна — це приблизно третина повної. Тобто продукти вартістю 9-12 євро можна купити за 3-4 євро.

Що ще вміє застосунок?

Пошук дозволяє шукати заклади за локацією або типом страв. Є також веганські опції. Тоo Good to Go має доволі зручний особистий кабінет, де можна зберігати улюблені заклади та критерії пошуку. А ще бачити власну статистику: кiлькiсть придбаних наборів, зекономлені кошти та викиди СО2.

Застосунок працює у багатьох країнах Європи.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у Німеччині найбільший залізничний перевізник Deutsche Bahn оголосив, що з 2023 року пасажири зможуть замовити їжу та напої в скляному чи порцеляновому посуді.

Теги: ,
Читайте також
В Україні запустили платформу, яка допомагатиме розв'язати проблему відходів руйнувань
В Україні запустили платформу, яка допомагатиме розв'язати проблему відходів руйнувань

Її розробники пропонують переосмислити ставлення до вторинних матеріалів і побачити в них цінний ресурс

8 цікавих фактів про переробку сміття, які вас здивують
8 цікавих фактів про переробку сміття, які вас здивують

Правильна утилізація — питання безпеки для всіх нас

У Бородянці на Київщині розпочали екологічно переробляти будівельне сміття
У Бородянці на Київщині розпочали екологічно переробляти будівельне сміття

Отриману сировину використають для будівництва основи доріг, вироблення будівельної продукції, як наповнювачі для будівельних розчинів чи конструкцій або для укріплення річкових узбереж

Активісти розповіли, як у різних українських містах використовують опале листя
Активісти розповіли, як у різних українських містах використовують опале листя

У Луцьку йому знайшли найбільше способів використання