Як відеоконференції впливають на довкілля: вчені назвали наслідки і способи запобігання їм

Як відеоконференції впливають на довкілля: вчені назвали наслідки і способи запобігання їм

Вимкнення камер під час зустрічей сприяє зменшенню вуглецевого та водного сліду на 96%

З початком пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19) віртуальні зустрічі стали чи не головним способом приватного й робочого спілкування. Утім, активне використання відеодзвінків зокрема й підвищена онлайн-активність загалом негативно позначаються на довкіллі.

Такого висновку дійшли команда американських науковців. Експерти з Університету Пердю, Єльського університету та Массачусетського технологічного інституту з'ясували, як цьому можна запобігти, пише BBC.

Так, 2020 року через карантин та обмеження на поїздки спостерігалося глобальне падіння викидів вуглецю, але активне й іноді недоцільне використання інтернету теж має негативні наслідки для екології.

У статті, опублікованій у журналі Resources, Conservation and Recycling, дослідники пропонують проводити наради тільки зі звуком і без відео, оскільки це суттєво зменшує вуглецевий і водний сліди. За їхніми підрахунками, лише за одну годину відеоконференцій або потокового відео викидається від 150 до 1000 г вуглекислого газу і витрачається до 12 л води.

Учені підрахували, що вимкнення камер під час зустрічей сприяє зменшенню вуглецевого та водного сліду на 96%.

Як саме використання цифрових технологій впливає на довкілля

Щоразу, коли ми виходимо в інтернет – прочитати повідомлення, щось знайти чи перевірити соцмережі – відбувається обробка даних. Під час цього витрачається електроенергія, що й впливає на викиди вуглецю.

Під час пандемії інтернет-трафік зріс у всьому світі, що, відповідно, збільшило споживання даних. Особливу увагу експерти звернули на датацентри, які компанії використовують для зберігання своїх даних.

"Інтернет-трафік – на диво влучна метафора, оскільки вона спонукає нас думати про цю діяльність із погляду вихлопних газів, які ми асоціюємо з транспортним трафіком", – каже Александр Тейлор, антрополог Кембриджського університету, який вивчає вплив технологічної галузі на довкілля.

Наголошується що головна мета нового дослідження – підвищити обізнаність про вплив дедалі більшого використання цифрових технологій, а не його критика.

"Ці технології мають слід. Вони не є вуглецево нейтральними, і багато людей про це не знають. І про це їм не говорять ані постачальники послуг, ані технологічні компанії", – стверджує академік Каве Мадані.

Експерт зауважив, що брав участь у багатьох зустрічах і бачив, що часто під час відеоконференцій виступає тільки одна людина, але камери ввімкнені в усіх учасників, що не є необхідністю.

Які програми мають найбільший рівень викидів

Американські дослідники проаналізувала низки онлайн-активностей та виявили, що стримінгові платформи на кшталт YouTube і Netflix мають нині найвищі екологічні сліди.

Що можна зробити для зменшення викидів цифрових технологій

Каве Мадані також наголосив, що їхнє дослідження не мало на меті виокремити будь-яку конкретну діяльність в інтернеті або применшити її значення для користувачів.

"Наша стурбованість обґрунтована, і є звички, які ми можемо змінити, щоб зменшити їхній вплив на довкілля", – зазначає він.

Дослідник додав, що в жодному разі не вважає, що тиск потрібно чинити саме на користувачів. Регулятори й бізнес мають внести і свій вклад.

"Немає гарантії, що люди змінять звички, якщо матимуть інформацію, але я можу гарантувати вам, що без інформації змін не буде", – говорить професор.

Зазначається, що у випадку відеоконференцій людина, яка проводить 15 годинних зустрічей на тиждень із увімкненою камерою, виробляє 9,4 кг вуглекислого газу. Але якщо просто вимкнути відео, стверджують дослідники, викиди зменшаться до менш ніж 400 г.

Тож як можна сприяти зменшенню викидів

  1. Вимикати камеру під час відеодзвінків, коли ви не говорите.
  2. Видаляти непотрібні електронні листи.
  3. Не дивитися потокового відео у HD-якості без нагальної потреби.

Якби мільйон користувачів у цей час вимикали відео, можна було б уникнути викидів, еквівалентних тим, що утворюються внаслідок спалення вугілля для забезпечення електроенергією 36-тисячного міста протягом місяця.

Як технологічні гіганти реагують на зауваження вчених

"Ми прагнемо мінімізувати свій власний вплив на довкілля, беручи до уваги все – від того, як ми управляємо своїми об'єктами, до того, як ми зменшуємо наслідки зміни клімату в нашій громаді", – повідомив BBC представник Zoom.

Водночас представник Google зазначив, що компанія вживає необхідних заходів, щоб пом'якшити екологічні наслідки. "Ми стали першою великою компанією, яка на 100% забезпечує свої енергетичні витрати відновлюваною енергією починаючи з 2017 року", – заявив речник.

"Кожен електронний лист, який ви надсилаєте через Gmail, кожне запитання, яке ви задаєте Google Meet, а також кожне переглянуте відео на YouTube вже є вуглецево нейтральними для наших датацентрів", – розповів він.

У своєму останньому звіті про екологічну політику, що стосувався 2019 року, Netflix зазначив, що розв'язує проблему енергетики для надання своїх послуг у всьому світі, підтримуючи проєкти з відновлюваної енергетики в 15 штатах США та 20 країнах.

А Facebook, який є власником WhatsApp та Instagram, заявив, що він прагне досягти нульового рівня чистого викиду вуглецю до 2030 року для всього свого ланцюжка доданої вартості, а також про те, що торік глобальні операції компанії "на 100% забезпечувалися відновлюваною енергією".

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів