Як український бізнес та комунальники "смітять" на мільйони Facebook

Як український бізнес та комунальники "смітять" на мільйони

Олена Бережнюк

Лише від початку листопада прокурори відзвітували про 3 порушення у сфері управління відходами на загальну суму більше 15 млн грн

Всім з дитинства відомо, що викидати сміття потрібно лише у відведених місцях. Тим не менш, далеко не всі громадяни цього дотримуються. Узбіччя багатьох доріг вже перетворилися на справжні звалища. Та про що можна говорити, якщо навіть у центрі столиці, на оглядовому майданчику над ТЦ "Глобус", просто на землі лежать купи пляшок, одноразовий посуд та маски для обличчя.

Тотальне невміння поводитися з відходами у нас діє на усіх рівнях. Якщо громадяни кидають пляшки собі під ноги, очікуючи, що за ними хтось прибере, то бізнес та комунальники ідуть далі, зберігаючи вже прибране сміття де їм заманеться, без відповідного облаштування території. Тим самим забруднюють ґрунти і воду.

Головною причиною, через що наша країна настільки "засмічена", називають низькі штрафи. Відповідно до чинної редакції Кодексу України "Про адміністративні правопорушення", "псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічними і радіоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами", якщо це роблять посадові особи або суб’єкти підприємництва, тягне за собою штраф до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Тобто, лише 1700 грн. Збитків же такі порушення приносять на сотні тисяч, а то й мільйони.

Днями Харківська прокуратура вручила підозру директору одного з комунальних підприємств Богодухівського району Харківської області, що здійснює вивіз твердих побутових відходів. Як виявилося, він вивозив сміття на земельні ділянки без оформлення правовстановлюючих документів на землю та дозвільних документів. Таким чином, засмітив амонієм, нітратами та іншими шкідливими речовинами землі загальною площею майже 4 га, зокрема сусідню з полігоном земельну ділянку, яка перебуває у власності держави. Цим він спричинив шкоду довкіллю на суму понад 650 тис. грн.

Схожа ситуація трапилася і на Кіровоградщині. Приватний підприємець та міська рада уклали договір про надання  послуги із утримання та захоронення побутових відходів на території сміттєзвалища в місті Олександрія. Щоправда, за даними, слідства, підприємець не забезпечив необхідні умови утримання цих відходів. На сміттєзвалищі не було системи захисту ґрунтованих вод, вилучення та знешкодження фільтрату, що приводить до забруднення фільтратом підземних вод та ґрунту земельної ділянки. Цим самим підприємець наніс збитків на 2,2 млн грн.

Та справжній рекорд по збитках від сміття цього місяця встановила Сумщина. Там товариство з обмеженою відповідальністю засмітило віддані йому в оренду землі небезпечними медичними відходами. І цим спричинило аж 12,3 млн грн збитків.

Як бачимо, з культурою поводження з відходами в Україні серйозні проблеми. Але цю ситуацію намагаються змінити. Відповідно до ухваленого в першому читанні законопроєкту "Про управління відходами", штрафи за порушення вимог управління відходами під час їх збирання, перевезення та оброблення для громадян і посадовців пропонують збільшити до 1700-6800 грн (100-400 неоподаткованих мінімумів), а суб’єктів підприємницької діяльності – до 4250-8500 грн (250-500 неоподаткованих мінімумів). Щоправда, якщо порушників не лякають мільйонні відшкодування збитків, то і розмір штрафу тут навряд чи зіграє роль.

Водночас неправильне зберігання відходів напряму пов’язано з низьким розвитком сфери їх переробки. Наразі відходів критично багато. Часом, їх просто нікуди дівати, тому підприємці та комунальники починають нехтувати вимогами законодавства. Паралельно зі штрафами, важливо створювати стимули для розвитку галузей переробки та утилізації відходів. Якщо відходи буде вигідніше переробляти, ніж викидати, то і проблема з забрудненням довкілля відпаде сама собою.

Читайте також
Міндовкілля проведе екологічну оцінку нацплану управління відходами до 2033 року
Міндовкілля проведе екологічну оцінку нацплану управління відходами до 2033 року

Нацплан передбачає зменшення обсягів захоронення побутових відходів до 30%

Екологи розповіли про тонкощі паспортизації відходів в рамках сміттєвої реформи
Екологи розповіли про тонкощі паспортизації відходів в рамках сміттєвої реформи

Розроблено проєкт постанови Кабміну "Про створення та адміністрування інформаційної системи управління відходами"

Початок ери сміттєвої реформи: як в Україні створюють законодавче підґрунтя для управління відходами
Початок ери сміттєвої реформи: як в Україні створюють законодавче підґрунтя для управління відходами

Існують побоювання, що на реформу в Україні закладають десятиліття

Міндовкілля видає дозволи всупереч закону “Про управління відходами” – експерт
Міндовкілля видає дозволи всупереч закону “Про управління відходами” – експерт

Ще не затверджені нова постанова щодо отримання дозволів та перелік відходів