Як телефонні оператори та інтернет-провайдери дбають про довкілля shutterstock

Як телефонні оператори та інтернет-провайдери дбають про довкілля

Катерина Бєлоусова

ІКТ-компанії вже вивезли понад 6,5 мільйона тонн електронних відходів і переробили або повторно використали до 99%

Компанії з інформаційних та комунікаційних технологій (ІКТ) впроваджують інноваційні рішення для мінімізації викиди парникових газів (ПГ), збільшення раціонального використання природних ресурсів та зменшення впливу сектору на навколишнє середовище.

Хоча сектор має відносно низький рівень викидів, близько 2-4%, збільшенням попиту на послуги збільшить і енергоспоживання, повідомляє EURACTIV.

В матеріалі пояснили, що як великі, так і малі  ІКТ-компанії працюють над вирішенням деяких з найбільш гострих проблем у світі, зокрема підвищення продовольчої безпеки за допомогою методів точного землеробства, покращення персоналізованої медичної допомоги за допомогою цифрової терапії та відповідального розвитку штучного інтелекту.

Окрім того, Зелена угода ЄС визначає цифрові технології як "важливий фактор" для досягнення цілей стійкості в різних секторах, адже цифровізація допоможе відстежувати рівень забруднення та оптимізувати використання енергії та природних ресурсів. Технологія є ключовою частиною рішення, зокрема її здатність здійснювати аналіз даних у реальному часі сприяє більш ефективному використанню ресурсів.

“Глобальні постачальники ІКТ, відповідальні за збереження стабільного зв’язку у світі, отримали цінну інформацію завдяки своєму досвіду впровадження та забезпечення різноманітних аспектів сталого підключення та цифровізації в різних секторах”, – йдеться в матеріалі.

Так, дрони, підключені до мережі 5G, можуть допомогти фермерам економніше використовувати пестициди, а гігабітні фіксовані мережі забезпечують віртуальну реальність, яка замінює непотрібні поїздки до фізичних місць.

Деякі постачальники послуг зв’язку вже вжили заходів щодо зменшення викидів парникових газів та їх впливу на навколишнє середовище. Понад 10 провідних телекомунікаційних операторів разом із більш ніж десятком компаній ІКТ підписали декларацію Європейської зеленої цифрової коаліції, що передбачає скорочення викидів ПГ до 2030 року та кліматичну нейтральність або досягтнення чистого нуля не пізніше 2040 року.

Під час розробки власних цілей і самовстановленої політики компанії також погодилися використовувати показники та цілі, схвалені ініціативою Scientific Based Targets (SBTi). Вони також приєдналися до альянсу Race to Zero Climate Ambition Alliance.

Більш конкретні дії постачальників підключень для піклування про навколишнє середовище включають:

  • придбання енергоефективних мережевих компонентів та обладнання для клієнтів (наприклад, телеприставок);
  • використання покращень енергоефективності (наприклад, штучного інтелекту та інтелектуального вимірювання); 
  • впровадження стратегій для виключення використання шкідливих речовин (зокрема охолоджувальних рідин у внутрішніх системах кондиціонування повітря);
  • використання відновлюваних джерел енергії для забезпечення своєї роботи. 

Також деякі ІКТ-компанії підписали довгострокові контракти з постачальниками відновлюваної енергії, оскільки вони працюють над досягненням власних цілей щодо використання відновлюваної енергії на 100%, щоб позбутися негативного впливу викопного палива на навколишнє середовище.

Окрім того, компанії також вирішують проблему електронних відходів, які найбільше впливають на довкілля, через ініціативи, такі як Eco Rating, та власні внутрішні програми. 

Завдяки цим програмам та ініціативам телекомунікаційні компанії вже вивезли понад 6,5 мільйона тонн електронних відходів і переробили або повторно використали до 99% цих відходів екологічно чистим способом.

Скорочення викидів парникових газів і менший вплив на навколишнє середовище, ймовірно, продовжуватимуть давати позитивні результати, оскільки ІКТ-компанії продовжують працювати над досягненням цих цілей і надалі впроваджувати свою політику, яку самостійно нав’язують, щоб бути більш екологічними та стійкими.

“Постачальники зв’язку є важливими зацікавленими сторонами в зеленому та цифровому переході Європи та мають хороші можливості для надання досвіду щодо формування перспективних правил, які уникають перешкоджання сталому цифровому майбутньому, якого потребує Європа. Індустрія ІКТ залишається готовою спільно створювати майбутню нормативну базу ЄС і глобальних зелених ІКТ, наприклад, нові правила щодо скорочення витрат на широкосмуговий зв’язок, що залучає приватні інвестиції”, – йдеться в матеріалі.

Повна реалізація цілей Зеленої угоди ЄС та цілей Цифрового десятиліття потребуватиме поєднання всіх технологій та інфраструктур гігабітного підключення. Інвестори у цьому секторі найбільше вітали б політику щодо підключення та регуляторні інструменти, які мають нейтральний підхід до технологій.

В матеріалі також пояснили, що загальною метою також має бути збільшення поширення цифрових технологій у суспільстві, використання їх позитивного впливу на зниження викидів та підвищення ефективності використання ресурсів. 

Так брюссельський представник приватних інвесторів у інфраструктуру гігабітного підключення, GIGAEurope є прихильником відсутності пільгових технологічних вимог у регуляторних інструментах ЄС для телекомунікаційного сектору, таких як Директива про скорочення витрат на широкосмугову мережу (BCRD) та державна допомога.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, названа неочікувана галузь, яка грає ключову роль у скороченні викидів СО2.

Читайте також
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва

У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством

На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів