Як російські окупанти знищують українські ліси: карта shutterstock

Як російські окупанти знищують українські ліси: карта

Валентина Гембарська

Спостерігається значна втрата лісового покриву на площі 5 141 гектарів, що розташована на окупованих з 24 лютого 2022 року територіях

Війна в Україні, яку росія розпочала у 2014 році лише станом на кінець 2022 року призвела до знищення приблизно 17 944 гектарів раніше заліснених земель.

Такі результати дослідження, яке провели експерти громадської організації "ЛІіС". Вони здійснили аналіз знищення лісів в Україні, зосереджений на територіях, постраждалих через російську агресію.

Для дослідження використовували зображення растрових карт Global Forest Change, що дозволило вивчити втрату покриву лісу з 2014 по 2023 роки. 

"Згідно з дослідженням, війна, ініційована росією у 2014 році лише станом на кінець 2022 року зумовила знищення приблизно 17 944 гектарів раніше заліснених земель країни. Серед них зафіксовано втрату 1 442 гектарів лісового покриву на територіях, які залишаються на тимчасово окупованих землях Криму та Донбасу з 2014 року (сірий фон на рисунку 1)", — сказано в дослідженні.

Спостерігається також значна втрата лісового покриву (рис. 1) на площі 5 141 гектарів, що розташована на територіях, які залишаються окупованими після 24 лютого 2022 року (згідно з лінією бойового зіткнення, зафіксованою станом на 1 травня 2023 року, див. прозорий фон в межах червоної лінії на рис. 1).

Рисунок 1: тимчасово окуповані території України станом на 1 травня 2023 року (сірий фон – з 2014 року, прозорий – з 24 лютого 2022 року). Втрати лісового покриву станом на кінець 2022 року позначено червоним кольором.

Також зафіксовано втрату лісового покриву у розмірі 11 361 гектарів на територіях, що були звільнені від окупації у 2022 році (рис. 2).

Рисунок 2: звільнені окуповані території станом на 1 травня 2023 року. Втрати лісового покриву станом на кінець 2022 року позначено червоним кольором.

"Аналіз цих зруйнованих територій надає важливі висновки про руйнівний вплив війни на цінні лісові ресурси України. Зібрані за допомогою дистанційних методів дані дозволяють визначити нагальність заходів щодо охорони навколишнього середовища в постраждалих регіонах і розраховувати орієнтовні збитки, завдані агресором", — підсумували експерти.

Як повідомляла ЕкоПолітика, російські окупанти навмисно підпалюють ліси, зокрема щоб викрити позиції українських військових.

Читайте також
Через війну в Україні можуть зникнути окремі види птахів
Через війну в Україні можуть зникнути окремі види птахів

Деяких із них ми можемо втратити назавжди

Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції