Як пристосувати місто до зміни клімату: вісім екологічних порад shutterstock

Як пристосувати місто до зміни клімату: вісім екологічних порад

Людмила Гончаренко

Громадська організація "Еко Місто" пропонує свої способи зробити рідне місто більш зеленим і комфортним для жителів

Пов'язані зі зміною клімату природні катаклізми з кожним роком відбуваються все частіше, а отже і люди стають все більш вразливим до цих змін. Що можна зробити у нових кліматичних умовах, аби місто Чернігів або будь-яке інше, стало більш зеленим і зручним для жителів? ГО Еко Місто на своїй Facebook-сторінці ділится корисними лайфхаками, що сприяють досягненню цієї мети та можуть бути реалізованими у місті.

  • Збереження дорослих дерев

Це не просто один з елементів ландшафту, а основний компонент екосистеми, який здатен пом’якшувати ефект “теплового острову”. Дерева створюють рятівний затінок, випаровують вологу, тим самим забираючи частину тепла з навколишнього середовища. У Чернігові, як і в інших містах, знищуються здорові дерева. І почасти в сумнівних інтересах. Збереження таких насаджень — найголовніше правило в нинішніх кліматичних умовах.

  • Біодренажні системи

Централізована схема збору води має свої недоліки. У країнах Західної Європи зусилля спрямовані на розвиток у містах окремих біодренажних систем. Це багатошарові канали-рівчаки, що відводять, очищають та зберігають воду. “Місто-губка” – це нова модель будівництва для управління повенями, зміцнення екологічної інфраструктури й дренажних систем. 

  • Дощові садки та збірники для води

Ефективним рішенням для перехоплення й затримання опадів є створення спеціальних садків. Це багаторічні рослинні композиції, що завдяки дренуючим шарам зберігають вологу та протидіють локальним підтопленням. Якщо дощові канави й траншеї варто планувати у вигляді западин лінійної форми вздовж автошляхів і парків, то дощові садки можуть бути корисним і декоративним елементом для кварталів із щільною забудовою.

  • Живоплоти, зелені коридори, стіни й дахи

Чудове рішення для озеленення міста — вертикальні рослинні насадження. Висадка кущів, композицій або в’юнких рослин, що утворюють живоплоти, зелені коридори та стіни, допоможе створити затінок, затишні публічні простори, зони релаксації, шумо- та пилоізоляцію. До того ж, ця практика сприяє не тільки збільшенню привабливості міського ландшафту, а й покращує терморегуляцію будівель. 

  • Зелені зупинки та парковки 

Там, де особливо бракує насаджень, де проблему становить щільна забудова чи особливості дорожнього руху, можна оформити зелену зупинку. Рішення дозволяє розмістити понад 10 м2 рослин на її даху та до 12 м2 на тильній стінці й забезпечує захист від сонця чи дощу людям, які очікують на транспорт. Парковки ж можна перетворити на корисний елемент ландшафту, облаштувавши проникною поверхнею, засіяною газонною травою й укріпленою ґратами чи спеціальною бруківкою.

  • Кишенькові парки, міські сади й городи

У країнах Західної Європи популярним є облаштування невеликих “кишенькових” парків. Важливим є те, що часто вони з’являються на територіях колишніх пустирів або звалищ, самозахоплених паркінгів, покинутих будівельних майданчиків. Ще одним цікавим і природоорієнтованим способом облаштування публічного простору є міські сади й городи. Таким способом жителі можуть вирощувати городину, фрукти, трави, прянощі, знайомити дітей з біорізноманіттям рослин і руйнувати міфи, що отримувати їжу можна лише з сільської місцевості.

  • Різнотрав'я 

Влітку особливо приємно посидіти у затінку на газоні, адже він є важливим елементом міської екосистеми. На досвіді європейських країн перевірено, що перевагу варто віддавати його різновидам на основі різнотрав’я та лучних рослин. Це більш дешеве рішення і ці види рослин є стійкішими до впливу кліматичних умов, за ними простіше доглядати.

  • Будиночки для комах, годівниці, напувалки

Тварини оточують нас усюди, часом непомітно, навіть у містах. Більшість з них виконують важливу роль у підтримці екосистеми, проте діяльність людини становить загрозу їх виживанню. Створити дружні умови для “диких міських жителів” можна, розміщуючи будиночки для їжаків, птахів, комах, котів, собак. Варто не забувати про годівниці взимку і напувалки влітку, адже тваринам та птахам важко переносити екстремальні погодні умови.

Загалом, існує чимало варіантів облаштування простору, які б допомогли адаптуватися міським жителям до зміни клімату, і їх необхідно впроваджувати у містах хоча б на рівні низових ініціатив.

Нагадуємо, ЕкоПолітика писала про те, що в Чернігові запрацювала перша майстерня по переробці пластика. 

Читайте також
У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки

ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету

Видалення зайвої інформації з гаджетів дозволит розвантажити центри баз даних

Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені
Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені

Межу зміни клімату подолали понад 30 років тому