Як позбавити Київ від сміття і заробити: запропонували рішення Shutterstock

Як позбавити Київ від сміття і заробити: запропонували рішення

Катерина Бєлоусова

Полігон можна відкрити на базі вже існуючого підприємства

Вирішити проблему нестачі вільної землі, на якій можна відкрити полігон для захоронення сміття, а також завод з його переробки, влада Києва або приватні інвестори можуть шляхом покупки майданчиків, вже призначених під звалища відходів.

Це також може вирішити питання з отриманням дозволів для ведення подібної діяльності, йдеться в матеріалі інвестиційного порталу InVenture.

Автори відзначають, що в найближчі роки Київ зіткнеться з серйозною проблемою, пов'язаною з переробкою і захороненням сміття. Справа в тому, що потужності сміттєспалювального заводу "Енергія" дозволяють утилізувати максимум до 25% відходів міста. До того ж на підприємстві відсутні якісні фільтри, а це призводить до сильного забруднення повітря.

У свою чергу полігон №5 у Підгірцях (Київська обл.), який щорічно приймає близько 450 тисяч тонн відходів, влада збирається закрити до 2023 року. За словами мера Києва Віталія Кличка, проект рекультивації першої карти грунту вже пройшов державну експертизу і тепер влада закуповує необхідне обладнання, щоб приступити до початку робіт.

Відкрити новий полігон в області досить складно, так як вільної землі практично немає. Однак полігон можна відкрити на базі вже існуючого підприємства по звалищу відходів.

"У підсумку, при додаткових інвестиціях в розвиток, ви можете або запустити новий полігон з об'ємом захоронення понад 1 млн тонн, або використовувати поточний ресурс захоронення об'ємом до 400 тис. тонн відходів і до того ж, в перспективі побудувати сміттєпереробний завод", – сказано в матеріалі .

Також автори додають, що подібне підприємство може купити і приватний інвестор, щоб укладати договори про вивезення сміття з місцевою владою і регіональним бізнесом. При мінімальних вкладеннях і ринкових ставках по захороненню відходів, окупити інвестицію можна через 2 роки. Якщо ж Верховна Рада прийме закон, який регулюватиме ринок відходів в країні, то "бізнес на смітті" може виявитися ще більш перспективним.

"Це дозволить істотно збільшити тарифи на захоронення, оскільки на сьогоднішній день в Україні діє один з найнижчих в світі тарифів – 150 гривень (5 євро) за одну тонну. Для порівняння: в Польщі тариф на захоронення тонни сміття становить 50 євро", – сказано в публікації.

Нагадаємо, експерти розповіли, що відлякує інвесторів і несе загрозу для економіки України

Читайте також
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища

Вміст амонію у ґрунті перевищив норму у 11 разів, а БСК5 у воді – у 16 разів

У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада
У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада

Для вирішення проблеми потрібно побудувати сміттєпереробний або сміттєспалювальний завод

На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття
На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття

Це несе загрозу для довкілля та здоров’я мешканців громади

На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища
На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища

Ризик забруднення навколишніх територій від звалища існує вже 50 років