Волонтерка пішки вивела собак з інвалідністю зі зруйнованого Ірпеня Фото: Christopher Occhicone.

Волонтерка пішки вивела собак з інвалідністю зі зруйнованого Ірпеня

Олена Яценьо

Світлина активістки облетіла весь світ

Двадцятирічна зооволонтерка Анастасія Тиха разом із чоловіком Артуром Лі під час евакуації з охопленого вогнем Ірпеня пішки вивели 15 хворих собак, декого з яких – на інвалідних візках.

Ще чотирьох загубили, та сказали, що планують за ними повернутися. Як удалося вивести собак і кого ще із тварин урятували - активісти розповіли в сюжеті "Суспільного".

Анастасія Тиха – волонтерка благодійного фонду із захисту тварин "Плюшка". Вона займається перетримкою тварин: надає їм медичну допомогу та утримує, доки не знайдеться власник.

Після початку бойових дій Настя із чоловіком опинилися в ізоляції в Ірпені, але й далі дбали про цих тварин і допомагали іншим.

Шлях з Ірпеня був нелегким, розповіла Настя – на три кілометри знадобилося три години. У дорозі дівчина зламала палець, а зараз у неї болить усе тіло, бо її тягнула в різні боки купа собак.

Дорогою їм зголосився допомогти випадковий перехожий. Незнайомий хлопець сам виявив ініціативу. Він узяв на себе частину собак і візок із магазину, куди вони завантажили котів. Без нього шлях зайняв би всі п'ять годин.

За словами активістки, їм із чоловіком дуже допомогла тероборона. "Вони нас зустріли на початку мосту відразу після журналістів. Підбігли до нас: "Дівчата, хлопці! Чим допомогти?"" – розповіла Анастасія.

Білий худий і змучений пес, якого можна побачити на фото, – це Діор. Він – великий молодець, бо не тільки рятувався сам, але й тягнув на собі всіх інших собак, допомагаючи Насті.

На жаль, під час евакуації загубилися чотири собаки, ще одна – до цього. Усі решта дійшли. Загалом було 19 собак, а довели активісти 15 із них.

Нині псів готують до вивозу в Польщу та Угорщину, щоб там їм знайшли турботливі родини.

Зазначимо, що фото Анастасії, яка виводить хворих собак зі зруйнованого Ірпеня, зробив американський фотограф Крістофер Окіконе. Знімок "завірусився" в соцмережах і потрапив на шпальти багатьох світових ЗМІ. Дівчину вже зображають на різноманітних ілюстраціях та артах, які активно ширяться мережею.

Раніше ЕкоПолітика писала, що низка країн тимчасово скасувала вимоги до перевезення домашніх тварин. Здебільшого на кордоні потрібно тільки заповнити спеціальні форми.

Читайте також
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин

Не випускайте домашніх улюбленців на самовигул

У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин
У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин

Коти повинні бути у переносках, а собаки у намордниках та з повідками

На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин
На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин

На думку експертів, дикі тварини “вимушено мігрують” через війну

У Чорнобильскому заповіднику помітили новий вид хижаків
У Чорнобильскому заповіднику помітили новий вид хижаків

Це тварина з сімейства псових, представник роду вовків