Воду отруїли: названа справжня причина замору риби у Дніпрі Shutterstock

Воду отруїли: названа справжня причина замору риби у Дніпрі

Екоактивісти з Дніпра провели власне розслідування щодо гибелі риби у річці

Причиною масового мору риби, який впродовж кількох тижнів фіксують у Дніпрі, є отруєння води фосфатами та неочищеними стоками.

Про це повідомив у своєму відео на Youtube екоактивіст Валентин Левшин.

Як повідомляється, значну кількість мертвої риби можна побачити біля берега.

"Від місцевої влади та контролюючих органів немає чітких заяв, немає результатів аналізів, розуміння причин. Тому ми вирішили розібратися самі", – пояснив активіст.

За його словами, сама по собі спека не могла призвести до катастрофи. Тож активісти дослідили місця масового мору, перевірили концентрацію кисню у воді.

"В деяких місцях показники були критично низькими. Навіть нижчими за одиницю. А при рівні 0,5 у воді практично нічого не живе, окрім бактерій і найпростіших. Ми розуміємо, що риба задихнулася, однак причини цього ще треба вияснити", – наголосив Левшин.

Як зазначається, активісти відібрали зразки води на житловому масиві Сонячний, де відбувся масовий мор риби. Результати аналізів показали значний вміст фосфатів.

"А також величезне число ХСК – хімічного споживання кисню. Цей показник говорить, що у Дніпро потрапляє значна кількість неочищених стоків. Для розуміння, нормальний рівень ХСК – 60, а ми бачимо 800. В неблагополучних районах рівень ХСК близько 200", – підкреслив активіст.

"Спека, синьо-зелені водорості та відсутність кисню – це лише наслідки. Причини інші – це забруднення Дніпра скидами та неочищенними стоками" – наголосив автор відео.

Левшин нагадав, що через забруднення приток Дніпра річка втратила можливість самоочищатися. При цьому влада країни терміново повинна вжити заходів для порятунку водойм:

  • розчистити малі ріки;
  • проводити регулярні технічні спуски води;
  • здійснювати контроль стоків та скидів у воду;
  • провести ремонт, заміну та модернізацію обладнання.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, що спека спричинила масовий мор риби та раків на Дніпропетровщині.

Читайте також