Війна Росії проти України може стати причиною голоду у світі, — ООН shutterstock

Війна Росії проти України може стати причиною голоду у світі, — ООН

Валентина Гембарська

Основним фактором ризику є те, чи зможуть фермери в Україні зібрати зернові культури в червні

Через напад Росії на Україну близько 13 мільйонів людей в усьому світі можуть стикнутися з нестачею продовольства.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на звіт експертів Римської продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Зазначається, що Україна та Росія забезпечують понад 30% світового експорту пшениці, що може суттєво впасти внаслідок військових дій та санкцій проти Москви.

Міжнародні ціни на продукти харчування та корми для тварин можуть зрости до 22% цього року та 2023 року внаслідок вторгнення Росії в Україну.

Адже Росія є найбільшим у світі експортером пшениці, а Україна – п’ятим за величиною. Обидві країни разом забезпечують понад одну третину світового експорту зернових.

Масове переміщення населення, викликане війною, може зробити неможливим для України зібрати врожай цього року, тоді як перспективи російського експорту в наступному році залишаються невизначеними.

"Ймовірні збої в сільськогосподарській діяльності цих двох основних експортерів основних товарів можуть серйозно посилити продовольчу безпеку в усьому світі, коли міжнародні ціни на продукти харчування та сировину вже високі та нестабільні", – сказав генеральний директор ФАО Цюй Дунъю.

Основним фактором ризику є те, чи зможуть фермери в Україні зібрати зернові культури в червні. Крім того, наразі закриті українські чорноморські порти, звідки відходять судна, які перевозять зернові. Експорт продукції залізницею буде неможливим.

Агентство заявило, що не очікує серйозних збоїв у сільськогосподарському виробництві в Росії в короткостроковій перспективі, але зазначило, що витрати на сільськогосподарське виробництво можуть зрости через фінансові санкції, що призведе до зростання цін.

Як повідомляла ЕкоПолітика, українців закликали натиснути на міжнародну систему сертифікації Marine Stewardship Council (MSC), щоб вони призупинили дію "екологічних" сертифікатів для російських морепродуктів.

Теги:
Читайте також
Росії відмовили в членстві в екологічному органі ООН: подробиці
Росії відмовили в членстві в екологічному органі ООН: подробиці

Країна-агресор не заслуговує на таке місце

Україна закликала ООН відмовитися від викопного палива, зокрема з РФ. Відео
Україна закликала ООН відмовитися від викопного палива, зокрема з РФ. Відео

Шахматенко закликав світ перестати купувати російську деревину, руду, сталь тощо