Від Зеленського вимагають заборонити катування тварин в університетах

Від Зеленського вимагають заборонити катування тварин в університетах

Катерина Бєлоусова

Окрім етичного аспекту дослідження на тваринах має й економічний

Зоозахисники з громадської організації URSA вимагають від президента України Володимира Зеленського заборонити використання тварин для наукових експериментів та практичних занять в навчальних закладах країни.

Відповідна петиція, зареєстрована на сайті президента України, за дві доби набрала понад 1,5 тисячі голосів з необхідних 25 тисяч.

У петиції пропонують замінити експерименти над тваринами альтернативними та сучасними методами досліджень, зокрема комп’ютерні моделі та клітинні аналізи.  

“Щороку понад 150 мільйонів тварин помирає в лабораторіях під час наукових експериментів та тестувань по всьому світу”, – йдеться у петиції.

У зверненні зазначили, що дослідження на тваринах є застарілими. Тварини під час наукових експериментів часто піддаються болісним та стресовим процедурам. Їх бʼють електричним струмом, труять хімікатами, видаляють частини тіл, позбавляють їжі та води. 

Авторка петиції та членкиня URSA Марина Іванюсько наголосила, що ці процедури не тільки завдають величезних страждань тваринам, але й не дають надійних результатів, оскільки фізіологія та поведінка тварини можуть значно відрізнятися від фізіології та поведінки людини. А застарілі методи експлуатації тварин напряму пов'язані з жорстоким поводженням із ними.

“Як суспільство, ми маємо моральне й етичне зобов’язання ставитися до всіх живих істот із співчуттям та повагою. А піддавання тварин жорстоким і нелюдським формам експериментів заради блага людини суперечить цим принципам”, – підкреслила вона.

Іванюсько додала, що окрім етичного аспекту дослідження на тваринах має і економічний. Адже за утримання лабораторних тварин платять платники податків. 

Зазначається, що низка розвинених країн, зокрема Великобританія, Норвегія, Канада, США тощо відмовляються від несучасних методів використовування тварин для наукових цілей. 

“Ми можемо допомогти покласти край непотрібним стражданням тварин і сприяти створенню більш гуманного і свідомого суспільства, в якому панує етичне ставлення до тварин”, – наголосила Іванюсько.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві викладача з факультету ветеринарної медицини Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) звинуватили у катуванні тварин під час проведення практичних занять. Він продемонстрував на живому кролику механізми рефлекторної зупинки дихання під впливом аміаку без анестезії.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України