Від наслідків війни постраждають і інші країни, зокрема рф – експертка shutterstock

Від наслідків війни постраждають і інші країни, зокрема рф – експертка

Катерина Бєлоусова

На українців чекають температурні гойдалки – на фоні теплої зими будуть прориватися аномально холодні морозні періоди

Війна в Україні призводить до метеорологічних, погодних та кліматичних змін, а від забруднення постраждають і інші країни, зокрема росія та Білорусь.

Про багатокомпонентні впливи війни на довкілля розповіла кліматологиня, докторка географічних наук Світлана Бойченко, повідомляє НВ.

В результаті військових дій в атмосферу викидаються продукти детонації ракет і артилерійських снарядів. Причому на сході та півдні України вони постійні і багаторазові. Ці снаряди влучають у будівлі, виникають пожежі, і в атмосферу потрапляють продукти горіння. 

“Найчастіше зараз підривають склади, тому мова йде в основному про окисиди азоту, тяжкі метали і газові сполуки”, – сказала Бойченко.

Також є пожежі в природних екосистемах та сільськогосподарських угіддях, зокрема спалення посівних, лісів та зелених лісосмуг. Це спричиняє додаткові викиди газово-аерозольних домішок та сажі.

В атмосферу потраплять викиди газів, зокрема парникових, від пересувних транспортних засобів — літаків і важкої техніки, яка працює на дизельному паливі. 

Окрім того, забруднення спричиняють аерозольні ґрунтові частинки, які утворюються в результаті вибухів, підіймаються в атмосферу і турбулентними потоками можуть переноситись на різні відстані. 

“В результаті цього в атмосфері можуть утворитися шкідливі сполуки або руйнуватися корисні”, – пояснила вона.

Всі ефекти від військових дій відбуваються в тропосфері, яка сягає 12−14 км. Вони виникають в приземному шарі на висоті 15−20 м і потім переносяться на декілька кілометрів вгору.

Ефекти, спричинені війною, можна розділити на три складові:

  • Метеорологічні – зміна оптичних та фізико-хімічних характеристик атмосфери, тобто її замутнення та утворення додаткових газо-аерозольних речовини.

Наприклад, в результаті викидів OH руйнується тропосферний озон, який працює з парниковими газами.

  • Погодні – газово-аерозольні домішки, продукти горіння та ґрунтові частинки можуть слугувати ядрами конденсації.

Це призводить до збільшення хмарності, опадів та повторюваності грозових явищ. Може також відбутися закислення опадів – "кислотні" дощі. Також можуть виникати "чорні" дощі, коли ядром конденсації є сажа, й крапелька має сіруватий відтінок. 

Вплив цих продуктів горіння триває від декількох годин до декількох тижнів, а далі вони вимиваються з атмосфери. Однак постійні обстріли пролонгують ці ефекти на місяці.

  • Кліматичні – такі зміни необхідно досліджувати щонайменше 30 років. Їх можна буде побачити протягом кількох років.

Військова індустрія вже запрацювала, і вона не одразу зупиняться. 

“До того ж ми не знаємо, скільки триватиме війна, і чи не переросте вона у Третю світову”, – сказала Бойченко.

За останні сто років температура на планеті піднялася на 1,3 градуса, а в Україні – на 1,4−1,5 градусів. Однак клімат має циклічний характер і наразі входить в період, коли коливання температур спускається вниз.

Так, в останні роки кількість опадів в липні й серпні почала збільшуватися

“Нас чекають температурні гойдалки – на фоні теплої зими будуть прориватися аномально холодні морозні періоди. Це не будуть люті морози як в 50−70 роках, але цієї зими можемо очікувати часом доволі низькі температури і звісно сніг. Тому треба ретельно готуватися”, – зазначила Бойченко.

Певна кількість парникових газів, які викидаються на території України, можуть загалом призводити до потепління. Але це незначні регіональні і локальні впливи.

Проте, такі країни як США, ЄС та росія запустили свої військово-промислові комплекси, які є дуже енергоємними і додатково викидають в атмосферу парникові гази. 

Ці викиди мають значні кліматичні ефекти, адже вони глобальні й можуть впливати на цілі регіони у терміни від декількох місяців до декількох років.

Бойченко також зазначила, що від війни в Україні постраждають і інші країни.

“Це буде залежати від погодних умов, чи, як кажуть, "куди вітер віє". Наприклад, коли була Чорнобильська катастрофа, радіаційні частинки знаходили у північній та західній Європі і навіть на Алясці. Тобто, чим вони дрібніші – тим більш здатні переноситись на далекі відстані”, – сказала вона. 

Однак в групі ризику знаходяться росія й Білорусь, адже ці країни є територіально найближчими до зони бойових дій. До того ж, у наших широтах переважає західний рух повітряних мас – з Атлантики вони йдуть на Схід. Тобто все це забруднене обстрілами агресора повітря несеться назад до рф.

Нагадаємо, війна рф проти України, окрім того, що руйнує життя людей, становить загрозу для здоров'я українців ще й у довготривалій перспективі — через завдання величезної шкоди українському довкіллю, зокрема внаслідок забруднення ґрунтів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, науковці підрахували, що викиди у повітря від одного російського танка за день завдають природі Україні понад 1066 грн збитків на день.

Читайте також
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря