Верховна Рада знову поставила екологічні законопроєкти на непрохідні місця: порядок денний на тиждень rada.gov.ua

Верховна Рада знову поставила екологічні законопроєкти на непрохідні місця: порядок денний на тиждень

Валентина Гембарська

Планується розглянути заборону хутряних ферм та удосконалити законодавство щодо охорони атмосферного повітря

Верховна Рада України збереться на пленарні засідання з 15 по 18 червня. У порядку денному на тиждень є низка законопроєктів, що стосуються охорони довкілля. Проте, як зазвичай, важливі екологічні документи стоять на непрохідних місцях.

Щоб переглянути весь порядок денний, доскрольте до кінця сторінки.

ЕкоПолітика розповість своїм читачам, які саме довкілеві законопроєкти планують розглянути народні депутати.

  • 15 червня (вівторок)

Жодного природоохоронного законопроєкту нардепи не розглядатимуть.

  • 16 червня (середа)

Проєкт Закону 4259 про внесення змін до статті 16 Закону України "Про охорону атмосферного повітря" щодо регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами (друге читання).

  • Ініціатором став прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Мета документа: створення умов для виконання Україною міжнародних зобов'язань у сфері охорони озонового шару та запобігання зміни клімату, а також адаптації законодавства України до законодавства ЄС про чистоту повітря.

"Закон України "Про охорону атмосферного повітря" передбачає, що підприємства, установи, організації та громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані відповідно до міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, скорочувати та надалі повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, які шкідливо впливають на озоновий шар, а також проводити роботу щодо зменшення викидів речовин, накопичення яких в атмосферному повітрі може призвести до негативних змін клімату, проєктом Закону передбачено внесення змін до статті 16 Закону України "Про охорону атмосферного повітря", - сказано в пояснювальній записці.

Запропоноване уточнення спрямоване на адаптацію законодавства України до законодавства ЄС з вимогами Монреальського протоколу, який передбачає зобов’язання України скорочувати та надалі повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, що шкідливо впливають на озоновий шар.

Відзначимо, що проєкт - технічний. Він має намір увідповіднювати законодавство до закону "Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами" в частині визначення правових та організаційних основ.

Проєкти Закону 2360 та 2360-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання хутрового виробництва в Україні

  • Ініціатором став нардеп від "Слуги народу" Сергій Литвиненко

Метою ухвалення законопроєкту є вдосконалення правового регулювання здійснення хутрового виробництва в Україні.

Завдання законопроєкту:

  • забезпечення належного законодавчого регулювання ліцензування діяльності у сфері хутрового виробництва,
  • гарантування реалізації громадянами права на безпечне для життя і здоров’я довкілля,
  • захисту навколишнього природного середовища від шкідливого впливу діяльності підприємств, які здійснюють діяльність з розведення, вирощування, утримання хутрових тварин,
  • захисту тварин від жорстокого поводження з ними, шляхом гуманізації державної політики у сфері промислового тваринництва та встановлення достатнього рівня відповідальності за невиконання передбачених законом положень.

Проект Закону передбачає вдосконалення норм законодавства щодо розведення, вирощування, утримання хутрових тварин з метою виробництва хутра.

Зокрема, проектом пропонується віднести підприємницьку діяльність з розведення, вирощування, утримання хутрових тварин до видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, шляхом доповнення новим пунктом статті 7 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності".

Водночас, передбачається встановлення з 01 січня 2025 року заборони на здійснення підприємницької діяльності з розведення, вирощування та утримання хутрових тварин, а також передбачається кримінальна відповідальність за здійснення відповідної діяльності.

  • 17 червня (четвер)

Проєкт Закону 5254 про внесення зміни до статті 62 Кодексу цивільного захисту України щодо утворення пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони (перше читання).

  • Ініціаторкою стала нардепка від "Слуги народу" Ірина Верещук

Метою є необхідність унормування питання щодо правових та організаційних засад створення пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони, які здійснюватимуть роботу щодо запобігання виникненню пожеж, організації їх гасіння та проведення аварійно-рятувальних робіт в сільській місцевості.

Законопроєктом передбачається врегулювати на законодавчому рівні питання стосовно ухвалення рішення про створення пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони у селах та селищах,
де немає таких підрозділів.

  • 18 червня

Проєкти Закону 3200 та 3200-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання та запобігання незаконному полюванню (перше читання).

  • Автор основного — голова екокомітету Олег Бондаренко, альтернативного — нардеп від "Слуги народу" Сергій Литвиненко.

Документ має на меті встановити плату за користування мисливськими угіддями з розрахунку за 1 га мисливських угідь (відповідно в процентному співвідношенні неоподаткованого мінімуму доходів громадян, що становить 17 гривень, відповідно до пункту 5 підрозділу 1 розділу XX Податкового кодексу України).

  • Лісових – 1,70 грн (10%);
  • польових – 1,36 грн (8%);
  • водно-болотних – 0,85 грн (5%).

Враховуючи наведене, додаткове надходження до бюджетів органів місцевого самоврядування за користування мисливськими угіддями становитиме 53,8 млн грн.

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради