Українцям можуть спростити процес утеплення житла: Верховна Рада зробила перший крок rada.gov.ua

Українцям можуть спростити процес утеплення житла: Верховна Рада зробила перший крок

Олена Яценьо

Документ передбачає створення нових і вдосконалення наявних механізмів забезпечення енергетичної ефективності будівель

У вівторок, 31 травня, Верховна Рада України ухвалила за основу в першому читанні законопроєкт № 6485 про створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель.

Відповідне рішення підтримали 313 народних депутатів України. Про це за підсумками пленарного засідання парламенту повідомив нардеп із фракції “Голос” Ярослав Железняк.

Законопроєкт № 6485 “Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель” вніс у Раду уряд Дениса Шмигаля у грудні 2021 року.

Необхідність цього законопроєкту була в тому, що інші закони містять норми, які ускладнюють процедуру розробки та реалізації енергоефективних проєктів або фактично унеможливлюють реалізацію часткових проєктів, адже досягнення визначених законодавством мінімальних вимог енергоефективності можливе лише за умови капітального ремонту.

Зазначається, що за результатами роботи Фонду енергоефективності було визначено законодавчі бар’єри, які заважають проводити термомодернізацію будівель, зокрема в межах програм фонду.

Тож своїм законопроєктом уряд пропонує усунути бар’єри для широкомасштабної реалізації таких заходів щодо житлових та громадських будівель – зокрема тих проєктів, що отримують держпідтримку.

Цей законопроєкт передбачає створення нових і вдосконалення наявних механізмів забезпечення енергетичної ефективності будівель, має на меті істотне спрощення процесу енергомодернізації будинків за Програмою “ЕНЕРГОДІМ”.

"Законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель готувався протягом останнього року, 23 лютого його підтримали члени профільного Комітету ВРУ, проте вже наступного дня ми опинилися в нових умовах військового вторгнення РФ на територію нашої держави. Вочевидь, що з того часу пріоритети дещо змінились, маємо спільними зусиллями забезпечити відбудову зруйнованого внаслідок воєнних дій житлового фонду. Ми вже напрацювали відповідні пропозиції і маємо сподівання, що до другого читання до цього законопроєкту буде внесено правки, які враховуватимуть ті умови та виклики, з якими ми всі стикнулися 24 лютого", - зазначив директор Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк.

Серед головних нововведень зазначений законопроєкт передбачає:

1. Спрощення процедури розгляду заявки на часткове відшкодування вартості заходів з енергоефективності.

2. Запровадження можливості поетапного фінансування проєктів термомодернізації, а також можливості фінансувати ті види робіт (не більше 10% від вартості всього проєкту, перелік робіт затверджується Фондом енергоефективності), які не пов'язані з енергоефективністю, але які є необхідними для реалізації проєкту з термомодернізації будівлі.

3. Запровадження нових мінімальних вимог до енергетичної ефективності. Зокрема, мінімальні вимоги підлягають перегляду не рідше 1 разу на 5 років; мінімальні вимоги до енергетичної ефективності диференціюються залежно від функціонального призначення будівель, висотності будівель, виду будівництва; мінімальні вимоги до енергетичної ефективності застосовуються під час нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту.

4. Термомодернізація будівлі не передбачає часткового утеплення фасаду та повинна мати системний характер, єдиний для всього будинку.

5. Змінюються положення щодо сертифікації (раніше - професійної атестації) осіб, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності та обстеження технічних установок.

6. Додається нова норма, яка встановлює систему енергетичного менеджменту будівель.

7. Закріплюється регулювання питання Стратегії термомодернізації будівель.

8. Руйнується схема зловживання виконавців комунальних послуг з прийняття на абонентський облік вузла комерційного обліку (загальнобудинковий лічильник). Встановлюється, що оплата у разі встановлення загальнобудинкового лічильника здійснюється тільки за показаннями лічильника, з моменту фактичного його встановлення.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський запросив Ісландію взяти участь у відбудові України, зокрема в її енергетичній модернізації.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"