Великобританія планує ввести свій CBAM для деяких секторів промисловості shutterstock

Великобританія планує ввести свій CBAM для деяких секторів промисловості

Катерина Бєлоусова

У Великобританії з 1 січня 2021 року діє власна система торгівлі викидами ETS

Великобританія розглядає можливість запровадити свій податок на викиди вуглецю на імпортну сталь, який аналогічний європейському механізму коригування вуглецевих кордонів (CBAM).

Податок покликаний захистити британський металургійний сектор, повідомляє The Institute of Export.

Зазначається, що такий збір стане частиною пакета підтримки в розмірі $743 мільйонів для двох найбільших британських виробників сталі, а саме British Steel та Tata Steel UK. Цей фонд має допомогти їм інвестувати в "зелені" технології, уникаючи при цьому скорочення тисяч робочих місць.

В матеріалі підкреслили, що ініціатива виникла на тлі побоювань, що сталь, виготовлена ​​за кордоном з нижчими екологічними стандартами, може імпортуватися до Великобританії за нижчими цінами, ніж внутрішня продукція.

Як відомо, в ЄС CBAM охоплюватиме імпорт сталі, заліза, цементу, алюмінію, добрив, електроенергії та водню. Його впровадження почнеться з 1 жовтня 2023 року, коли компаніям доведеться звітувати про викиди в своїх ланцюгах поставок. Механізм ціноутворення повноцінно запрацює з 2026 року. 

Фахівчиня з питань митниці та торгівлі в IOE&IT Джейн Тейт сказала, що компанії з ланцюгами поставок або дочірніми компаніями в ЄС повинні почати готуватися до нових правил вже зараз.

"Фірми Великобританії з дочірніми компаніями в ЄС, які імпортують товари, на які поширюються правила CBAM, повинні розуміти, що їм потрібно буде робити для моніторингу, перевірки та звітування про виробничі викиди, – сказала вона. – Стандарти звітності ще не визначені ЄС, тому трейдери повинні переконатися, що продовжують відстежувати оновлення".

Автори розповіли, що уряд Великобританії планує консультуватися з промисловістю щодо запровадження подібного механізму у Великобританії.

"Уряду також слід розглянути, як мінімізувати тиск на підвищення цін на викиди вуглецю, наприклад, коли він встановлює чистий нульовий послідовний ліміт для Схеми торгівлі викидами (ETS) або довгострокову роль, яку відіграє підтримка цін на вуглець", – сказав член парламенту Кріс Скідмор.

В матеріалі підкреслили, що дослідження соціальної організації Behavioural Insight Team показало, що більшість британців вважає за необхідне поширення вуглецевого мита на такі товари, як:

  • одяг та електроніка – 70% респондентів;
  • червоне м’ясо та молочні продукти – 53% респондентів.

Автори наголосили, що у Великобританії з 1 січня 2021 року діє власна система торгівлі викидами ETS. Вона підвищує кліматичні амбіції британської політики ціноутворення на викиди вуглецю, одночасно зменшуючи ризик витоку вуглецю через безкоштовні квоти.

Нагадаємо, підприємців закликали узгодити свої бізнес-моделі з новими вимогами ЄС щодо вуглецевого мита (CBAM), яке набуде чинності з 2023 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, ЄС наблизився до своїх кліматичних цілей до 2030 року завдяки змінам в системі торгівлі викидами блоку (EU ETS), а також механізмі коригування вуглецевих кордонів (CBAM).

Читайте також
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції

Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко
Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко

Через CBAM український експорт щороку втрачатиме близько €1,5 мільярда

СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків
СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків

З 2026 року свої аналоги CBAM впровадять США, Велика Британія та країни Латинської Америки

CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов
CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов

Конкуренти з інших країн також нестимуть аналогічні додаткові витрати