Великі вітроенергетичні проєкти зіткнулися з економічною кризою shutterstock

Великі вітроенергетичні проєкти зіткнулися з економічною кризою

Катерина Бєлоусова

Велика Британія, Німеччина та Нідерланди планують збільшити свої офшорні потужності вчетверо, тобто до 120 ГВт до 2030 року. Однак незрозуміло, як вони можуть досягти такого розширення

Три вітроенергетичні компанії відмовилися від реалізації своїх великих офшорних проєктів через значне збільшення витрат на їхню реалізацію.

Хоча у світ різко зростає попит на відновлювану енергію, нові ринкові умовами ставлять під загрозу масштабування потужностей, повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що економічна криза змусила зупинити три проєкти, які б додали 3,5 ГВт потужностей, а саме:

  • Iberdrola SA – вітрова електростанція біля узбережжя Массачусетсу (США);
  • Orsted A/S – у Род-Айленді (США);
  • Vattenfall AB – біля узбережжя Великої Британії.

Зазначається, що розвиток проєктів зеленої енергетики посилює екстремальна спека, спричинена зміною клімату, а також відмова ЄС від енергоресурсів з росії.

В матеріалі підкреслили, що у США під загрозою зупинки опинилися й інші проєкти з загальною потужністю 9,7 ГВт. Адже, на думку розробників, ціни на електроенергію занадто низькі, щоб виправдати інвестиції.

В Bloomberg пояснили, що галузь морської вітроенергетики зіткнулася зі збільшенням витрат. Так зростання цін на сталь змусило виробників турбін підняти ціни. Окрім того, збільшилися витрати на ключові послуги, такі як спеціалізовані судна для встановлення турбін та зростання процентних ставок.

“Це не означає, що інвестиції повністю припинилися. Деякі проєкти в США та Великій Британії все ще тривають, попри збільшення вартості”, – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що скасовані та відкладені проєкти свідчать про те, що якщо уряди прагнуть отримувати офшорну вітрову енергетику, їм доведеться платити більше. Будь-які затримки означають більшу залежність від генераторів на викопному паливі. Це сприятиме зміні клімату, що робить цілі скорочення викидів ще більш недосяжними.

В матеріалі підкреслили, що офшорна вітрова енергетика має вирішальне значення для досягнення цілей декарбонізації. Адже ВЕС можуть виробляти втричі більше енергії, ніж генерує сонячний парк, особливо в похмурих регіонах. Це спонукає уряди в усьому світі поставити амбітні цілі щодо розгортання морських вітрових електростанцій.

В Bloomberg розповіли, що у США планують встановити 30 ГВт офшорних вітрових електростанцій до 2030 року. Наразі ці показники майже нульові. Окрім того, Велика Британія, Німеччина та Нідерланди планують збільшити свої офшорні потужності вчетверо, тобто до 120 ГВт до 2030 року.

“З огляду на те, що уряди все ще мають намір бачити, як їхні екологічні цілі забезпечують зниження витрат для споживачів, незрозуміло, як вони можуть досягти такого розширення”, – підкреслили в матеріалі.

Нагадаємо, аналіз дослідників чистої енергії з BloombergNEF показав, що темпи зростання галузі вітроенергетики у 2022 році впали до найнижчого рівня за три роки. Таке сповільнення повʼязане зі стрімким зростанням витрат та змінами у державних політиках.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, новий звіт Міжнародного енергетичного агенства показав, що збільшення потужностей наземних вітрових електростанцій сягне рекордного зростання на 70% до 107 ГВт.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни