Темпи зростання вітрової енергетики впали до найнижчого рівня за 3 роки shutterstock

Темпи зростання вітрової енергетики впали до найнижчого рівня за 3 роки

Катерина Бєлоусова

У Великій Британії масштабні вітрові проєкти можуть не реалізуватися без допомоги з боку уряду

Аналіз дослідників чистої енергії з BloombergNEF показав, що темпи зростання галузі вітроенергетики у 2022 році впали до найнижчого рівня за три роки.

Сповільнення розвитку повʼязане зі стрімким зростанням витрат та змінами у державних політиках, повідомляє Energy Voice.

"Уряди в усьому світі збільшують свої амбіції щодо декарбонізації, і водночас нові проєкти сповільнюються на місцях", – сказав аналітик Крістіан Дінка.

В матеріалі підкреслили, що у 2022 році понад половину нових вітряних електростанцій світу побудували у Китаї (37,6 ГВт), попри закінчення терміну дії державних субсидій. Так Xinjiang Goldwind Science & Technology Co. став найбільшим у світі розробником турбін, випередивши данського гіганта Vestas Wind Systems.

В матеріалі пояснили, що у Китаї найбільш фрагментований у світі ринок вітряків. Понад десять виробників турбін перебувають у жорсткій конкуренції, що знижує ціни.

Зазначається, що попри досягнення 2022 року, темпи зростання вітрової енергетики були меншими, ніж у попередні 2 роки. Очікується, що у 2023 році країна встановить 61 ГВт вітрових потужностей, зокрема близько 10 гігават офшорних.

“У США падіння вартості податкових пільг на виробництво для вітрових проектів завдало удару по галузі”, – підкреслили в матеріалі.

За даними галузевої групи American Clean Power, зростання вітру на суші було найслабшим за чотири роки, знизившись на 37% порівняно з 2021 роком. А проєкти офшорної індустрії, що зароджується, затримуються та знижуються через інфляційний тиск і проблеми з ланцюжком поставок.

В матеріалі додали, що у Європі додавання енергії вітру зросло до рекордного рівня. Однак існують проблеми для великих проєктів. Адже їхня інвестиційна вартість зростає. 

Зазначається, що у Великій Британії, найбільшому в Європі ринку офшорної вітрової енергетики, проєкти вартістю $25 мільярдів можуть не реалізуватися без подальшої допомоги з боку уряду.

Нагадаємо, щорічний звіт Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії IRENA показав, що у 2022 році глобальна потужність “зеленої” енергії зросла на 9,6% (295 ГВт) та сягнула 3 372 ГВт.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Фінляндія, Швеція, Естонія, Латвія, Литва, Польща та Данія зобовʼязалися збільшити виробництво вітрової енергії в сім разів до 2030 року – з менш ніж 3 ГВт до 20 ГВт.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни