Вчені зі США придумали, як виробляти цемент з відʼємними викидами вуглецю shutterstock

Вчені зі США придумали, як виробляти цемент з відʼємними викидами вуглецю

Катерина Бєлоусова

Цемент із мікроводоростей дуже доступний, тому перехід до стійкої альтернативи може відбутися "в одну ніч"

Дослідницька група з Університету Колорадо в Боулдері, США, стверджує, що за допомогою мікроводоростей можна виробляти цемент та бетон з нульовими і навіть відʼємними викидами.

Вчені використовують деякі види вапняних мікроводоростей, які потребують лише сонячного світла, морської води та розчиненого вуглекислого газу для виробництва біовапняку, повідомляє Green Queen.

Цей процес схожий з утворенням коралових рифів.

Бетон виготовляється з портландцементу, для якого потрібен вапняк, який найчастіше видобувається в кар’єрах і спалюється при високих температурах. Під час процесу в атмосферу викидається велика кількість вуглекислого газу. 

Цементна промисловість наразі створює 2,9 мільярда тонн викидів вуглецю. Це становить приблизно 622 кг CO2 на кожну метричну тонну виробленого цементу.

"Для галузі зараз настав час вирішити цю жахливу проблему. Ми вважаємо, що у нас є одне з найкращих рішень, якщо не найкраще, для цементної та бетонної промисловості для вирішення проблеми вуглецю", – сказав Віл Срубар, головний дослідник проєкту та доцент кафедри цивільної, екологічної та архітектурної інженерії та Програми матеріалознавства та інженерії CU Boulder.

Команда вчених отримала грант у розмірі $3,2 мільйона від Агентства передових дослідницьких проєктів у сфері енергетики (ARPA-E) Міністерства енергетики США (DOE), і нещодавно була відібрана програмою HESTIA.

Біовапняк аналогічний вапняку що наразі використовується в галузі. Однак традиційна корисна копалина утворюється протягом мільйонів років, а біовапняк – в режимі реального часу.

"На поверхні мікроводорості створюють ці дуже складні, красиві оболонки з карбонату кальцію. По суті, це броня з вапняку, яка оточує клітини", — пояснив Срубар.

Оскільки новий цемент із мікроводоростей дуже доступний, дослідницька група вважає, що перехід до стійкої альтернативи може відбутися "в одну ніч".

Вони зазначили, що якби все будівництво на основі цементу в усьому світі було замінено біогенним вапняковим цементом, щороку 2 гігатонни СО2 більше не викидалися б в атмосферу, а понад 250 мільйонів додаткових тонн поглиналися б з неї та зберігалися б в цих матеріалах. 

"Ми бачимо світ, у якому використання бетону, як ми його знаємо, є механізмом зцілення планети, — сказав Срубар. – У нас є інструменти та технології для цього сьогодні".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, лондонський стартап Brilliant Planet розробив дешеву технологію уловлювання та зберігання вуглецю за допомогою водоростей, де ціна за тонну вуглецю складатиме від $50 до $100.

Читайте також
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва

У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством

На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів