Вчені вирахували концентрацію СО2 в світі shutterstock

Вчені вирахували концентрацію СО2 в світі

Романа Слісар

Рівень вуглекислого газу у повітрі щороку зростає і досягає максимуму у травні

Вчені Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) дослідили, що рівень вуглекислого газу (СО2) в повітрі у світі на 50% вищий, аніж на початку індустріальної епохи.

Результати відповідних досліджень опублікувало видання Phys.org.

У статті зазначають, що середньостатистичний рівень вуглекислого газу в травні цього року становив 419,13 частин на мільйон.

За словами кліматолога NOAA Пітера Танса, це на 1,82 частини на мільйон вище, ніж у травні минулого року, та на 50% вище, ніж в доіндустріальний період – 280 частин на мільйон.

За даними вчених, рівень вуглекислого газу сягає свого максимуму у травні – це пов'язують із цвітінням рослин у Північній півкулі. Саме вони абсорбують частину вуглецю з атмосфери у квіти, листя, насіння та стебла.

Оскільки викиди вуглекислого газу від спалювання вугілля, нафти та природного газу для транспортування та електроенергії набагато перевищують обсяги, які можуть абсорбувати рослини, рівень парникових газів щорічно підіймається до нових рекордних показників.

"Те, що кількість вуглекислого газу перевищила на 50% показники доіндустріальної епохи, насправді є новою віхою, і це не в найкращому сенсі. Щоб уникнути найгірших наслідків, спричинених кліматичними змінами, потрібно вже зараз працювати над зменшенням кількості викидів діоксиду карбону", – заявила кліматолог з Університету Корнела Наталі Маховальд.

Як зазначається, пандемія Covid-19 зменшила кількість транспорту, подорожей та інших видів діяльності, що впливають на рівень СО2, приблизно на 7%.

"Але цього замало, щоб суттєво змінити ситуацію. Вуглекислий газ може залишатися в повітрі протягом 1000 років і навіть довше", – підкреслюють у статті.

Середньорічний темп приросту за останні 10 років також сягнув рекордної позначки і наразі становить 2,4 частини на мільйон на рік.

"Із закінченням на Землі льодовикового періоду рівень вуглекислого газу зріс приблизно на 80 частин на мільйон, і для цього планеті знадобилося 6 тисяч років. Ми маємо набагато більший приріст за останні кілька десятиліть", – стверджує Танс.

Для порівняння: на стільки ж концентрація вуглекислого газу зросла лише за останні 42 роки – з 1979 по 2021 рік.

Раніше ЕкоПолітика оприлюднила інфографіку за 2019 рік щодо кількості викидів СО2 на душу населення у рызних країнах світу. Україна є в другій чверті лідерів.

Читайте також
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів

В ЄС викиди від викопного палива у 2023 досягли рекордного мінімуму за 60 років
В ЄС викиди від викопного палива у 2023 досягли рекордного мінімуму за 60 років

Скорочення викидів забезпечило використання ВДЕ, енергоефективність та скорочення промислового виробництва

Викиди Німеччини скоротилися до найнижчого рівня за 70 років
Викиди Німеччини скоротилися до найнижчого рівня за 70 років

Лише 15% скорочення викидів є результатом вищих стандартів енергоефективності або більшої кількості ВДЕ