Вчені розрахували, як зміняться ціни на електролізери до 2030 року. Інфографіка Shutterstock

Вчені розрахували, як зміняться ціни на електролізери до 2030 року. Інфографіка

Катерина Бєлоусова

Багато компонентів впливають на вартість як стеків, так і системи загалом

Вчені прогнозують зменшення фундаментальних витрат для лужних електролізерів (AEL) та електролізерів з протонообмінною мембраною (PEM) до 2030 року, при розвитку водневих технологій.

Дослідження провів німецький Інститут сонячних енергетичних систем, що входить до Товариства Фраунгофера (Fraunhofer ISE), повідомляє Elektrovesti.

У роботі "Прогноз вартості низькотемпературного електролізу" розглядаються два типорозміри електролізерів обох технологій – 5 МВт та 100 МВт.
elektrovesti.net
За прогнозом Fraunhofer ISE, вартість лужного електролізера потужністю 100 МВт знизиться з 663 за кВт у 2020 році до 444 у 2030 році, а вартість системи потужністю 5 МВт - з 949 до 726. Для технології PEM вартість об'єкта потужністю 100 МВт має знизитись з 720 до 500, а для системи потужністю 5 МВт — з980 до 730 за кіловат.

"До 2030 року загальні системні витрати становитимуть 400-500 євро за кіловат, хоча децентралізовані системи меншого розміру залишаться значно дорожчими", — кажуть представники Інституту.

Найдорожчим компонентом систем є електролізний блок (стек) Лужні стеки мають перевагу у вартості, порівняно з PEM, яка збережеться і в майбутньому.

“Завдяки технологічному прогресу та розширенню активної зони, питомі витрати на стеки можуть бути знижені практично вдвічі протягом 10 років для обох типів електролізерів, приблизно з 200 євро/кВт постійного струму до менше 90 євро/кВт постійного струму для AEL та з 380 євро/кВт приблизно до 220 євро/кВт для стеків PEM”, – сказано в матеріалі.

Однак залежно від розміру електролізера, економічні переваги систем AEL майже зводяться нанівець через необхідність додаткового механічного компресора.
elektrovesti.net
Автори підкреслюють, що багато компонентів впливають на вартість як стеків, так і системи в цілому. Зокрема витрати на силову електроніку (випрямляч та трансформатор) можна порівняти з вкладом стеків.

У дослідженні розглянули чотири різні шляхи зниження витрат на електролізні блоки:

  • збільшення розмірів стека;
  • технологічні вдосконалення;
  • збільшення обсягів виробництва (масштабування);
  • удосконалення виробничих технологій (наприклад, автоматизація).

Fraunhofer ISE з'ясували, що технологічне вдосконалення блоків AEL дасть максимальне зниження витрат, а також зростання розмірів та збільшення обсягів виробництва.

"Стандартизація та підвищена автоматизація виробничих процесів мають вирішальне значення для досягнення цільових показників за вартістю та обсягами виробництва", — сказано в матеріалі.

Точніше уявлення про поточні витрати та виробничі процеси вчені отримають при введенні в експлуатацію перших установок мегаватного та гігаватного масштабу.

Нагадаємо, в IRENA розповіли, як зміниться споживання водню до 2050 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Львові відкрили Центр водневих технологій у Національному університеті.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон