Вчені розповіли, як знизити ризик масового вимирання в океані bloomberg.com

Вчені розповіли, як знизити ризик масового вимирання в океані

Катерина Бєлоусова

За сценарієм з низьким рівнем викидів, який утримує підвищення температури до 2°C, швидкість вимирання коливатиметься приблизно від 4% природного рівня до 10%.

Дослідження, опубліковане в журналі  Science, показало, що обмеження підвищення температури до 2° за Цельсієм зменшить ризик масового вимирання морської біоти більш ніж на 70%.

Якщо глобальна температура зросте приблизно на 4,9°C до кінця століття і продовжуватиме зростати, це спричинить масове вимирання на рівні з кінцем пермського періоду, передає Bloomberg.

Вчені запевняють, що у людства ще є час, щоб запобігти глобальній катастрофі.

"Майбутнє ще не написано. Ще не пізно змінити тенденцію викидів парникових газів, щоб уникнути масового вимирання в океані через зміну клімату", – сказав Джастін Пенн, дослідник Прінстонського університету та провідний автор дослідження.

Дослідження скам'янілостей в пізньому пермському періоді 250 мільйонів років тому підтвердило, що збіднені киснем моря та потепління вбили до 96% морських видів.

Сьогодні температура океану підвищується до рекордно високих рівнів, а рівень кисню падає. 

"Доведено, що той самий механізм, який спричиняє втрату видів від антропогенних змін клімату, спричинив вимирання в геологічному минулому", — сказав Пенн.

Щоб оцінити ймовірність вимирання, Пенн і співавтор Кертіс Дойч створили модель, яка моделювала майбутні зміни клімату та включала поточні оцінки вразливості морських тварин до загроз, пов’язаних з людиною, таких як забруднення та надмірний вилов риби. Потім дослідники підрахували рівень виснаження кисню, який зробить океан непридатним для життя для різних видів.

За сценарієм з низьким рівнем викидів, який утримує підвищення температури до 2°C, вони прогнозували, що швидкість вимирання коливатиметься приблизно від 4% природного рівня до 10%.

Навіть за відсутності кліматичних змін, дослідники підрахували, що від 10% до 15% видів знаходяться під загрозою зникнення внаслідок індустріалізації океану та інших антропогенних факторів. 

Наталі Батт, науковий співробітник Університету Квінсленда в Австралії, пояснила, що вимирання видів навіть за моделі з низькими викидами може бути руйнівним для океану та рибальства.

"Одним з найбільших потенційних та ймовірних впливів буде втрата функції екосистеми в деяких морських екосистемах та каскадні ефекти екосистем, навіть якщо втратити лише невелику частку видів", – сказала Батт.

Наприклад, втрата виду жертви може призвести до зменшення кількості хижаків, які регулюють здоров’я морських екосистем.

У дослідженні зазначається, що регіони океану, найбільш уразливі до вимирання через клімат, є районами з низьким вмістом кисню, де ведеться одні з найпродуктивніших рибних промислів у світі.

"Прогнозований вплив прискорення зміни клімату на морську біоту є глибоким, що підвищує ризик вимирання, а морське біологічне багатство нижчим, ніж це було в історії Землі за останні десятки мільйонів років", — зазначили дослідники.

Нагадаємо, норвезький вовк назавжди зник із дикої природи.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Австралії збудують "Чорну скриньку Землі", щоб попередити людство майбутнього.

Читайте також
На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох
На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох

Екоактивісти закликають припинити заліснення Олександрівської балки та створити заказник

Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року
Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року

Понад 80% європейських ареалів перебувають у “поганому” стані

Рослини почали адаптовуватися до зникнення комах-запилювачів: науковці бʼють на сполох
Рослини почали адаптовуватися до зникнення комах-запилювачів: науковці бʼють на сполох

За останні 30 років розмір квітки зменшився на 10%, а кількість нектару на 20%

На Київщині заповідники допомогли відновити популяцію рідкісної квітки – екологи
На Київщині заповідники допомогли відновити популяцію рідкісної квітки – екологи

У Голосіївському нацпарку у 2022 році знайшли численні популяції сну чорніючого та розкритого