Вчені повідомили, скільки "зеленого" водню потребує планета shutterstock

Вчені повідомили, скільки "зеленого" водню потребує планета

Романа Слісар

За даними фахівців, 25% цього палива використовуватимуть на тих самих промислових об'єктах, де його виробляють, а решту продаватимуть на світовому ринку

Для досягнення глобальних нульових викидів вуглецю до 2050 року буде потрібно щороку близько 306 мільйонів тонн "зеленого" водню, що отримують з відновлюваних джерел енергії.

Про це йдеться у звіті Міжнародного енергетичного агенства (IЕА).

Дослідження, яке визначає кроки, необхідні для досягнення світом нульових викидів вуглецю до середини століття, говорить, що щорічно буде потрібно 197,6 млн "блакитного" водню, що отримується з природного газу або вугілля в комбінації з технологіями, що здатні утримувати та зберігати викиди СО2.

Ще 16 млн тонн низьковуглецевого електролітичного водню вироблятимуть щороку за рахунок електролізу, що працює на атомних електростанціях та електростанціях з викопним паливом.

Загалом 520 млн відновлюваного та низьковуглецевого водню буде використано в широкому діапазоні галузей. Для порівняння: у 2020 році 87 млн тонн переважно "сірого" водню було вироблено із природного газу та вугілля без зменшення, головним чином для використання у хімічній та нафтопереробній галузях.

322 млн тонн "зеленого" та електролітичного водню в 2050 році потребуватимуть загальної потужності електролізера 3,585 ГВт, порівняно з сьогоднішніми 300 МВт, і приблизно 14 500 ТВт-год електроенергії – близько 20% світового постачання електроенергії (71 164 ТВт-год).

"Розгортання електролізерів такими темпами, необхідними в "NZE" (сценарій нульових викидів до 2050 року), є ключовим викликом, враховуючи відсутність виробничих потужностей сьогодні, як і забезпечення наявності достатніх потужностей для виробництва електроенергії", – йдеться у звіті IЕА.

Із 538 млн тонн водню, необхідних у 2050 році – вісім мільйонів тонн із яких буде "сірим" – близько 25% буде вироблено та використано на тих самих промислових об'єктах, а решта буде вироблена та продана на світовому ринку водню.

Також IEA повідомляє, що "блакитний" водень із природного газу коштуватиме до 2050 року близько 1-2 доларів за кг, а зелений водень – 1-2,50 доларів за кг.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на Рівненщині 166-метрові вітряки вироблятимуть водень.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон