Справу ексміністра Злочевського хотіли закрити за хабар: на викривача чекає нагорода shutterstock

Справу ексміністра Злочевського хотіли закрити за хабар: на викривача чекає нагорода

Катерина Бєлоусова

У справі про спробу підкупити голів антикорупційних відомств всі отримали умовні терміни

Вищий антикорупційний суд вперше ухвалив рішення про виплату 13,3 мільйона гривень винагороди викривачу корупції щодо закриття справи ексміністра охорони навколишнього природного середовища (2010 рік) Миколи Злочевського.

У 2020 році його помічник пропонував директору Національного антикорупційного бюро України та керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури хабар у $6 мільйонів, передає Бабель.

Зазначається, що 12 червня 2020 року НАБУ затримало “праву руку” Злочевського за спробу дати хабар. Справа стосувалася заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку України, виданого “Реал Банку”. Компанія Burisma, президентом якої є Злочевський, заперечує його причетність до хабарів.

В матеріалі розповіли, що про спробу підкупу у 2020 році повідомив колишній помічник-консультант народного депутата Євген Шевченко. Ймовірно, він і отримає винагороду. 

Судді Вищого антикорупційного суду затвердили угоду між прокурором САП та колишнім першим заступником начальника Київської податкової служби Миколою Ілляшенком, який був посередником у передачі хабаря.

“Обвинуваченого звільнили від відбування покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з випробуванням та дали іспитовий строк тривалістю 3 роки”, – розповіли у матеріалі.

Зазначається, що за угодою обвинувачений зобовʼязався співпрацювати в іншому кримінальному провадженні щодо тяжкого та особливо тяжкого злочину, яке розслідує НАБУ, а також переказати 50 млн грн на підтримку Збройних сил України. Також суд конфіскував на користь держави $6 мільйонів. На підтримку ЗСУ вже передали $5,95 мільйона та ще $50 тисяч перекажуть до бюджету.

“Таким чином, у справі про спробу підкупити голів антикорупційних відомств не сів ніхто. Всім дали умовні терміни”, – зазначили у “Бабель” у Telegram.

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру ексзаступнику міністра екології та природних ресурсів України часів президента Януковича. Підозрюють, що у 2011 році він та інші учасники схеми вивели понад 32 мільйони гривень з тендеру на дистанційне зондування Землі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, з Хмельницької обласної державної адміністрації звільнили заступника директора департаменту екології Володимира Дідуха, якого засудили за хабар за сприяння у видачі дозволу на викиди в повітря.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів