У Житомирі побудували сміттєпереробний завод: який вигляд він має zt-rada.gov.ua

У Житомирі побудували сміттєпереробний завод: який вигляд він має

Олена Яценьо

Його запустять у тестовому режимі вже наступного місяця

У Житомирі за адресою провулок Складський, 20 на 90% побудували сміттєпереробний завод. Уже в лютому його запустять у тестовому режимі, а з березня туди звозитимуть відходи з усього міста.

Який вигляд станом на 19 січня має новий має житомирський сміттєпереробний завод — показали журналісти місцевого видання  Житомир.info.

На території сміттєпереробного комплексу вже можна побачити адмінбудівлю, пропускний пункт і приміщення, де розташовані два цехи — сортувальний і відділення з компостування. Саме в сортувальний цех нині завозять обладнання, яке виготовила хорватська компанія "Технікс".

Як зазначили в мерії, аналогів такого устаткування в Україні немає, воно сертифіковане в Європі.

Там також функціонуватимуть мийна для шасі сміттєвозів, зона складування для нестандартних відходів, механічні автомобільні ваги, комплектна трансформаторна підстанція.

"На сьогодні готовність цеху становить 90 % — те, що стосується загальнобудівельних робіт, а те, що стосується робіт із монтажу обладнання — на 40 %. Ми бачимо, що частина обладнання вже в приміщенні. Цього року, починаючи з 13 січня, доставка обладнання поновилася, враховуючи свята, була тимчасова пауза. Ми розраховуємо, що до кінця січня буде завершено доставку обладнання повністю, починаючи з 25 січня очікуємо повернення наших колег із Хорватії, які забезпечать повністю монтаж цього обладнання і початок пусконалагоджувальних робіт з обладнання", — розповів директор групи компаній "Ґрін Бін Україна" Євгеній Барах.

Також розповіли, яке саме сміття будуть переробляти на заводі.

"Будемо приймати все сміття, яке не належить до спеціальних видів відходів, які вимагають відповідних ліцензій і дозволів на поводження з ними. Також те, яке нині є великогабаритним, наприклад будівельне сміття, яке фізично переробити неможливо. Усе інше сміття, яке є в стаціонарних контейнерах перевізників по місту, підлягає доставці та переробленню. Вторинна сировина, така як скло, пластик, також підлягає переробці. У принципі, всі інші види відходів можуть потрапляти на завод, старі меблі, гілля", — зазначив Барах.

Як повідомили у пресслужбі міської ради, з відібраної вторсировини виготовлятимуть компост та альтернативне RDF-паливо. Компост високої якості можна буде використовувати як добриво для рослин, а RDF-паливо від сміттєпереробного заводу спалюватиме ТЕЦ, будівництво якої стане наступним кроком.

"Такий підхід в управлінні відходами дасть змогу зменшити навантаження на полігон міста на 90%", — зауважили в міськраді.

За словами директора ГК "Ґрін Бін Україна", нині шукають ринки збуту сировини після перероблення.

"Сьогодні це досить цікаве питання, оскільки ринків збуту як таких в Україні немає, оскільки не було потужностей. З'явиться перша потужність, будемо формувати ринок збуту, сподіваюся, що наш проєкт, який має назву "соціальний", буде ще інвестиційним і економічно окупним", — сказав він.

Нині триває набір працівників. За планом на заводі працюватимуть приблизно 120 осіб. Середня заробітна плата становитиме від 15 тисяч гривень.

Очікують, що в лютому завод розпочне працювати в тестовому режимі, а вже в березні почне переробляти сміття з усього міста.

"За нашими розрахунками, це (запуск заводу. — Ред.) має відбутися в лютому, разом з введенням в експлуатацію як об’єкта будівництва, так і обладнання, згідно із законодавством України. Наш графік і моє завдання озвучено так, що в березні має повноцінно функціонувати завод", — наголосив Барах.

Раніше ЕкоПолітика писала, що 20 вересня в Житомирі заклали символічну капсулу у вже зведений фундамент одного із цехів майбутнього заводу з глибокого перероблення твердих побутових відходів.

Читайте також
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів

Місто планує щорічно заміщати 20 млн м3 природного газу RDF-сировиною

Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень
Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень

Вживаються заходи щодо відшкодування заподіяної шкоди

Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани
Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани

В Житомирі реалізували численні проєкти з термомодернізації житлових будинків та обʼєктів соціальної інфраструктури

Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"
Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"

Ліси Житомирської області перебувають під потрійним наглядом