В Україні за рік створили умови для розвитку виробництва біометану – Держенергоефективності shutterstock

В Україні за рік створили умови для розвитку виробництва біометану – Держенергоефективності

Катерина Бєлоусова

Для формування біометанової економіки потрібен системний підхід

В Україні у 2022 році створили законодавче підгрунтя для розвитку виробництва біометану, який є перспективною альтернативою природного газу.

Потенціал розвитку цього сектору має бути використаний для вирішення екологічних проблем, накопичення відходів, сталого розвитку громад та подолання енергетичних викликів, повідомляє пресслужба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження у Facebook.

Зазначається, що у 2022 році зросла увага до біометану як в Україні, так і в ЄС.

В повідомленні наголосили, що “першою цеглиною” у законодавчому фундаменті для ринку біометану став Закон №1820-IX “Про розвиток виробництва біометану”, який ухвалили у жовтні 2021 року.

Досягнення у 2022 році:

  • Уряд затвердив Порядок функціонування реєстру біометану;
  • розпочалася розробка і запровадження реєстру гарантій походження біометану;
  • Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) внесла зміни до Кодексу газотранспортної системи та Кодексу газорозподільних систем, що дозволяє постачати біометан в мережі. Для цього збільшено молярну частку вмісту кисню у природному газі.

“З огляду на кон’юнктуру ціни на газ та ресурсний потенціал проєкти з виробництва біометану є інвестиційно-привабливими. За різними оцінками, повна собівартість товарного біометану, з урахуванням виду сировини для виробництва біогазу, потужності установки та вартості логістики до кінцевого споживача, може варіюватися від 300 до 1200 євро/1000 м3”, – зазначили в повідомленні.

Голова Держенергоефективності Валерій Безус підкреслив, що Україна має необхідний для виробництва біометану ресурсний потенціал. Ймовірно, спочатку йтиметься скоріше про мільйони кубічних метрів біометану у реальних проєктах. Це дасть змогу оцінити подальші можливості виробництва та постачання біометану. Окрім того, планується тісна співпраця України та ЄС у сфері відновлюваних газів, зокрема біометану.

“Пріоритетом має бути системний підхід до формування біометанової економіки в Україні, враховуючи можливості використання не лише агровідходів, а й усіх видів ресурсів для біометану, а також шляхи створення енергетичних кластерів. У перспективі біометан має шанси стати засобом забезпечення енергетичної незалежності, сталого розвитку громад, декарбонізації та підвищення конкурентоспроможності промисловості на європейському ринку”, – сказав він.

В пресслужбі додали, що у 2022 році Держенергоефективності також розвивало міжнародну співпрацю. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, звіт Європейської біогазової асоціації показав, що біометан та біогаз стають все більш важливими джерелами енергії в енергетичному міксі ЄС, а їхнє виробництво посилиться протягом десятиліття. 

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року