В Україні з’явиться три нових національних природних парки shutterstock

В Україні з’явиться три нових національних природних парки

Іван Шевчук

З першого дня нового року в Україні почали розширювати площу заповідних територій, в тім числі і через створення нових природоохоронних об’єктів

У перший день нового року президент Зеленський підписав низку указів, якими передбачено створення в Україні трьох нових національних природних парків та збільшення території ще кількох природоохоронних об’єктів.

Про це повідомляє офіційний сайт глави держави.

Зокрема, президент ініціював створення природних парків "Пуща Радзівіла", "Куяльницький" і "Холодний Яр".

ЕкоПолітика з’ясувала, які цінності зберігатимуть на нових заповідних територіях.

  • Національний природний парк "Холодний Яр" (Черкаська область,Черкаський район). Указ Президента № 2/2022. Площа - 6,8 тис. га

Холодний Яр - фото "Голос України"

Холодний Яр - це реліктовий лісовий масив у центрі України. Тут зосереджено десь півтори сотні унікальних історичних, археологічних, культурних, природних об'єктів, що потребують збереження та охорони.

У Холодноярських лісах збереглися залишки кількох древніх городищ та руїни підземних церков і печер. Тут є рослини, що занесені до Червоної та Зеленої книг України.

Територія парку входить до Смарагдової мережі Європи (UA000026 Kholodnyi Yar).

  • Національний природний парк "Куяльницький". (Одеська область, Одеський та Березівський райони). Указ Президента № 3/2022. Площа - 10,8 тис. га.

Куяльницький лиман - фото"Урядовий Кур'єр"

Природні комплекси та об’єкти в басейні Куяльницького лиману мають особливу оздоровчу, історико-культурну та наукову цінність.

Куяльницький лиман відомий як важливий рекреаційний і бальнеологічний об’єкт державного та світового значення. Він включений до списку 14 найцінніших лиманно-гирлових комплексів чорноморського регіону України. Тут є родовище лікувальних грязей та мінеральних вод. Куяльницький лиман визнаний курортом державного значення.

Парк розташований в межах території Смарагдової мережі Європи ("Kuialnytskyi Lyman UA0000143").

  • Національний природний парк "Пуща Радзівіла" (Рівненська область, Сарненський район). Указ Президента № 4/2022. Площа - 24 тис. га.

Пуща Радзівіла - фото Міндовкілля

Ці унікальні території розташовані в басейні річки Ствіга. Тут є цінні водно-болотні угіддя, озера та ставки. На теренах майбутнього національного парку мешкає багато представників Червоної книги України.

1 січня глава держави підписав ще кілька указів, спрямованих на те, аби збільшити площу заповідних територій в нашій країні.

Зокрема на 17,9 тис. га має збільшитися територія Карпатського біосферного заповідника. 131 га додадуть національному природному парку "Вижницький" (Чернівецька область). Ботанічний заказник "Староманзирський" (Болградський район, Одещина) збільшиться на 99 га. На 580,2 га стане більшою територія національного природного парку "Меотида" (Маріупольський район, Донеччина).

Уряд протягом півроку має затвердити положення про новостворені парки та розширення заповідних територій. Необхідні землі мають бути надані до 2024 року.

У бюджеті на поточний рік кошти на створення нових національних парків не передбачені. Відповідно для їхнього фінансування слід буде внести зміни до Держбюджету-2022.

Парки перебуватимуть у сфері управління Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в останні дні 2021-го на Миколаївщині створили відразу чотири нові заказники.

Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання