В Україні з'явиться нацмережа зарядних станцій для електрокарів: зроблено перший крок shutterstock

В Україні з'явиться нацмережа зарядних станцій для електрокарів: зроблено перший крок

Олена Яценьо

За фінансову частину відповідатиме "Укргазбанк", а за технічну — "Енергоатом"

У п'ятницю, 17 червня, ДП "НАЕК "Енергоатом" та АБ "Укргазбанк" підписали меморандум про спільну реалізацію проєкту з розгортання національної мережі зарядних станцій для електрокарів.

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики України.

Меморандум став першим кроком для реалізації такого проєкту. Згідно з документом, передбачено використання фінансових можливостей "Укргазбанку" та виробничо-технічного потенціалу "Енергоатому" як найбільшого виробника електроенергії в Україні.

"Сьогодні зроблено ще один важливий крок розвитку інфраструктури електричного транспорту та створення національної мережі зарядних станцій в Україні, визначено джерела фінансування для розбудови цієї мережі на території всієї країни", – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

За словами очільника Міненерго, розгортання мережі сприятиме виконанню Україною міжнародних зобов’язань із декарбонізації та зменшення забруднення довкілля.

"Для "Енергоатому" це також і вихід на роздрібний ринок продажу електроенергії, що суттєво збільшить капіталізацію компанії", – сказав керівник НАЕК Петро Котін.

В "Енергоатомі" зауважили, що мають значні резервні потужності для виробництва "дешевої та чистої електроенергії", яку можна постачати також і на нові сегменти внутрішнього ринку.

"Ми впроваджуємо справді масштабний проєкт на шляху інноваційної трансформації транспортної інфраструктури України у європейські екологічні стандарти", – зазначив голова правління "Укргазбанку" Денис Чернишов.

Нагадаємо, що торік українці придбали 8,5 тисячі електрокарів, що на 20% більше, ніж у 2020 році. У квітні-травні 2022 року водночас попит на електроавтомобілі в Україні зріс у 15 разів, зокрема, унаслідок дефіциту пального та зростання цін на нього.

На 1 червня в Україні зареєстровано 36,6 тисячі електроавтомобілів, щомісячний приріст парку електрокарів становить майже 800 автомобілів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у травні 2022 року український автопарк поповнився понад тисячею електромобілів, що на 63% більше за аналогічний період рік тому.

Додамо, що в Україні покупців електричних моделей автомобілів можуть позбавити від сплати збору до Пенсійного фонду.

Читайте також
В Україні удвічі зріс попит на електромобілі
В Україні удвічі зріс попит на електромобілі

Стало відомо, скільки електромобілів купили українці у березні

У США розробили нові екологічні правила для авторинку
У США розробили нові екологічні правила для авторинку

У 2023 році електромобілі склали менш як 8% усіх продажів нових автомобілів у США

У 2023 році світові продажі електромобілів зросли на 31% – дослідження
У 2023 році світові продажі електромобілів зросли на 31% – дослідження

Очікується, що у 2024 році глобальне зростання продажів електромобілів сягне 25-30%