В Україні з’явиться Центр протидії лісовим пожежам shutterstock

В Україні з’явиться Центр протидії лісовим пожежам

Катерина Бєлоусова

“Ліси України” дали можливість координувати роботу структур, що займаються запобіганням та ліквідацією пожеж

Державне підприємство “Ліси України” у 2023 році у Чернігівській області створить Центр протидії лісовим пожежам, де пожежники проходитимуть системне, комплексне та оперативне навчання.

Щоб посилити пожежну безпеку лісів по всій країні планують розвивати системи навігації для пожежної техніки, мережу спостережних веж тощо, повідомляє голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець у Facebook.

Він наголосив, протидія лісовим пожежам стає все більш актуальною. Адже через зміну клімату середня температура зростає, а періоди посухи стають тривалішими. До прикладу, у 2022 році в Європі вигоріло понад 800 тисяч гектарі лісів.

“Для українських лісів ситуація ще більш загрозлива. Крім природних факторів пожежі спричиняють запеклі бойові дії та постійні обстріли прикордонних територій. А масштабні замінування значно ускладнюють локалізацію та гасіння загорянь”, – сказав Болоховець.

Він підкреслив, що завдяки єдиному підприємству “Ліси України” зʼявилася можливість координувати роботу структур, що займаються запобіганням та ліквідацією пожеж. 

Болоховець зазначив, що у Житомирській та Волинській областях успішно реалізований пілотний проєкт щодо системи навігації для пожежної техніки. Кожен автомобіль обладнаний планшетом, де відображається місце загоряння, маршрут, лісові дороги, якими можна користуватися, водойми та під’їзди до них. 

Зазначається, що система особливо актуальна під час гасіння масштабних пожеж, до яких залучається техніка та персонал з інших регіонів. У 2023 році систему поширять на Рівненську і Київську області, а згодом – на решту територій України.

Болоховець додав, що нерівність в зарплатах працівників різних регіонів змушувала кваліфікованих спеціалістів змінювати роботу. Наразі зарплати поступово підтягуються до однакового рівня.

Він розповів, що до повномасштабного вторгнення в лісах почали встановлювати мережу спостережних веж. Так супутникові знімки оновлюються приблизно раз на годину, що дає можливість швидко виявити та ліквідувати загоряння. Систему планують удосконалити та розширити. 

Болоховець зазначив, що завдяки реформі лісової галузі лісгоспи продовжать забезпечувати сучасними мобільними протипожежними модулями на базі пікапів. Окрім того, реформа допоможе швидко “перекидати” техніку між різними лісгоспами.

“За статистикою, до війни до 80% лісових пожеж виникали поза межами держаних лісогосподарств. За цей час проблема стала ще більш актуальною”, – сказав він.

Болоховець підкреслив, що типовою є ситуація, коли палії сухостою спалюють рослинність на полях. Вогонь перекидається на самосійний ліс. Через це загоряються і дерева в лісгоспах.

“Максимально активізуємо роботу з місцевою владою та громадами щодо "нічийних" лісів. Це не лише питання їхнього збереження, це питання зниження ризиків для лісового фонду України загалом”, – додав він.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в лісах Житомирщини встановили 72 камери відеоспостереження системи відеонагляду "Око лісу", для швидкого виявлення та ліквідації лісових пожеж.

Читайте також
Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні
Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні

Внаслідок пожежі гинуть рідкісні види рослин та тварин, а продуктами горіння забруднюється атмосфера

У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами
У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами

Площа вигорілих територій удвічі перевищує площу Люксембургу

На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин
На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин

Були залучені 125 чоловік та 17 одиниць техніки

Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%
Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%

Рятувальники нагадують алгоритм дій у разі виникнення лісових, степових, торф’яних пожеж