В Україні вже 2 мобільних оператори перевели свої вишки на сонячні панелі lifecell

В Україні вже 2 мобільних оператори перевели свої вишки на сонячні панелі

Катерина Бєлоусова

Наразі одна мережева сонячна станція на 20 кВт коштує $13 000 – 15 000

Українські мобільні оператори почали переводити свої поодинокі базові станції на сонячну енергію.

Так lifecell нещодавно встановив СЕС на одній зі станцій на Півдні України, а "Vodafone Україна" вже 4 роки має таку станцію поблизу карпатської гори Говерли, повідомляє Mind.

В матеріалі зазначили, що компанія "Київстар" також планувала розпочати пілотний проєкт з сонячними панелями у Херсоні. Однак через повномасштабне вторгнення його старт перенесли.

Пресслужба lifecell пояснила, що альтернативне живлення допоможе забезпечити сталий звʼязок під час періодичних російських атак на енергосистему України та віялових відключень. 

“Такий вид енергії має низку переваг, як-то: відновлюваність та екологічність, висока технологічність процесів при простоті експлуатації та економія витрат у довгостроковій перспективі", – розповіли в пресслужбі.

В матеріалі зазначили, що базова станція на сонячних батареях "Vodafone Україна" працює вже чотири роки. Вона розташована в одному з найскладніших кліматичних регіонів України – у Карпатах, у районі гори Говерла. 

"Тут немає розподільчих мереж електропостачання, а зв'язок дуже потрібний – це одна з найпопулярніших локацій серед туристів і спортсменів із багатьох країн. Наявність зв’язку в цій місцевості – це не тільки зручно, а іноді й життєво необхідно – у разі надзвичайних випадків є можливість зв’язатися з рятувальними службами. Тому вирішили використати саме тут", – пояснили в "Vodafone Україна".

У пресслужбі компанії підкреслили, що СЕС у районі Говерли повністю себе виправдала. Однак є певні нюанси, що напряму впливають на функціонування об'єкта:

  • потужність, яку здатні генерувати "зелені" джерела енергії, сильно залежить від погодних умов. Похмура погода, мала тривалість світлового дня в Україні у зимовий період, опади у вигляді снігу та забрудненість поверхні сонячних панелей знижують потужність електростанції, що потрібно компенсувати додатковими джерелами;
  • панелі необхідно очищати від снігу та пилу для підвищення коефіцієнта корисної дії сонячної електростанції;
  • існують ризики вандалізму, розкрадання обладнання та його пошкодження внаслідок збройної агресії рф.

В матеріалі підкреслили, що наразі одна мережева сонячна станція на 20 кВт "під ключ" коштує $13 000 – 15 000. Її вартість залежить від типу та необхідної потужності, а орієнтовний строк окупності – до 5 років.

Автори також зазначили, що компанія lifecell планує масштабувати використання СЕС для базових станцій, якщо пілотний проєкт буде успішним.

"Враховуючи нашу кліматичну зону та згадані фактори, рішення щодо застосування СЕС не є економічно й технічно обґрунтованим для широкого застосування на даний час. Враховуючи вартість обладнання, у першу чергу, – заявили в пресслужбі "Vodafone Україна". – СЕС може бути безальтернативною для електропостачання БС у важкодоступних місцевостях, або там, де приєднання до наявних електричних мереж є проблемним питанням. Щоб забезпечити безперебійне електропостачання базової станції, найбільш ефективним буде розглядати застосування СЕС у поєднанні з іншими джерелами електропостачання".

У "Київстар" поки оцінюють і перераховують бізнес-кейс.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, мобільний оператор lifecell розпочав пілотний проєкт з живлення базових станцій з сонячних панелей загальною площею 84 м2, що виробляють до 16 кВт енергії.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів