В Україні у 2023 році з'явиться законодавче підгрунтя для торгівлі викидами – Бондаренко shutterstock

В Україні у 2023 році з'явиться законодавче підгрунтя для торгівлі викидами – Бондаренко

Катерина Бєлоусова

Екокомітет очікує на зауваження та пропозиції бізнесу щодо СТВ

В Україні у 2023 році мають розробити законодавчі ініціативи щодо національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів (СТВ).

Про це заявив голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко на заключному заході “Підтримка у створенні СТВ в Україні” у середу, 22 лютого.

Бондаренко наголосив, що СТВ є одним з найдієвіших механізмів, які сприяють скороченню викидів парникових газів, досягненню кліматичних цілей та амбіцій України.

Голова екокомітету розповів, що у 2019 році Верховна Рада прийняла Закон "Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів". Документ створив можливість для отримання достовірних верифікованих даних про викиди та базу для подальших напрацювань у цій сфері.

Бондаренко наголосив, що система верифікації мала запрацювати у 2022 році, проте через повномасштабне вторгнення росії вона функціонувала не в повному обсязі.

“Сподіваюсь що одразу після закінчення воєнних дій ми побачимо більш коректні результати ніж ті які ми побачили у 2022 році”, – зазначив голова екокомітету, додавши, що система стане передумовою для подальшого розвитку сфери.

Він також підкреслив, що через повномасштабну війну довелося призупинити реалізацію Оновленого національного визначеного внеску України до Паризької Угоди (НВВ2), який Уряд затвердив у 2021 році. Документ покликаний не допустити зростання температурі планети на 1,5 градуса. Він охоплює майже всі сфери економіки, зокрема аграрний сектор, промисловість, важку та хімічну промисловість, будівництво тощо.

Проте, за його словами, призупинення не завадить Україні йти шляхом євроінтеграції та виконувати вимоги Угоди про асоціацію та брати на себе і виконувати нові зобов'язання.

Бондаренко також заявив, що буде супроводжувати законодавчі ініціативи Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів та експертних програм щодо СТВ в екокомітеті та Верховній Раді. 

Він також підкреслив, що в екокомітету склалася плідна співпраця з представниками бізнесу і комітет очікує на зауваження та пропозиції підприємців щодо СТВ.

Нагадаємо, Європейська бізнес-асоціація запропонувала 4 ключові моменти, які мають бути включені у систему торгівлі квотами на викиди парникових газів України.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Міжнародний валютний фонд наполягає, що оподаткування викидів вуглецю є найбільш ефективним інструментом для обмеження використання викопного палива і пов’язаних з ними викидів СО2.

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року