В Україні супутники зафіксували масштабні еконаслідки війни. Фото до і після обстрілів radiosvoboda.org

В Україні супутники зафіксували масштабні еконаслідки війни. Фото до і після обстрілів

Катерина Бєлоусова

Розлита нафта потрапляє у ґрунт та у підземні води, через що все живе гине

Екологи проаналізували супутникові знімки постраждалих від повномасштабної війни територій, щоб спрогнозувати, який в майбутньому це матиме вплив на довкілля та його відновлення.

Наразі фахівці підраховують збитки тільки від прямої шкоди військової агресії на підконтрольних Україні територіях, а оцінити екошкоду на окупованих територіях можливо лише за допомогою супутникових знімків, повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що для повної оцінки екошкоди знадобиться до 10 років.  За даними Державної екологічної інспекції станом на січень 2023 року, за 11 місяців військової агресії рф збитки для екології України складають вже понад 1 трильйон 743 мільярди гривень, або понад $47,6 мільярда.

Дамба на річці Ірпінь, Київська область

Автори наголосили, що ЗСУ навесні 2022 року підірвали дамбу на річці Ірпінь, щоб ускладнити рух російських військ в напрямку Києва. Військові залучили водних інженерів, які розрахували на скільки потрібно відкрити загати, щоб зробити землю непрохідною, але одночасно не затопити всі села. Вода затопила 6 сіл, а загальна площа затоплення сягнула 46 км2. 

radiosvoboda.org

“Тоді були вимиті пестициди та агрохімікати з сільськогосподарських угідь, будівельні матеріали з майданчиків, фарби з металообробного цеху та важкі метали з електричної інфраструктури”, – йдеться у матеріалі.

Нафтобаза, Львів

В матеріалі підкреслили, що ракетний удар по нафтопереробному заводу у Львові 26 березня повністю зруйнував нафтобазу, пошкодив ємності з нафтопродуктами та спричинив пожежу. 5 травня супутник зафіксував довкола бази плями нафти.

radiosvoboda.org

У Державній екологічній інспекції наслідки від ударів по таких підприємствах називають одними з найнебезпечніших для довкілля України. Адже розлита нафта потрапляє у ґрунт, потім до підземних вод, через ці процеси майже все живе у землі гине. 

Ізюмський ліс, Харківська область

В матеріалі наголосили, що через бойові дії сильно постраждав Ізюмський ліс у Харківській області. Більша його частина вигоріла, а на відновлення знадобляться десятиліття. На території порушено ґрунтовий покрив, зокрема через прохід важкої техніки, що ускладнить відновлення лісу. Окрім того, лісова пожежа – це вивільнення CO2-еквіваленту (парникових газів), що посилює невпинні кліматичні зміни.

radiosvoboda.org

Кінбурнський півострів, Миколаївська область

Зазначається, що територія півострову та коси повністю окупована з червня 2022 року, з неї російські війська обстрілювали місто Очаків та інші населені пункти.

radiosvoboda.org

Автори підкреслили, що внаслідок бойових дій на самому півострові неодноразово спалахували масштабні пожежі, зокрема на території регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса", ділянках "Волижин ліс" (належать до Чорноморського біосферного заповідника) та національного природного парку "Білобережжя Святослава".

Запорізька АЕС, Енергодар

В матеріалі розповіли, що через бойові дії у серпні 2022 року сталося 2 пожежі у зеленій зоні, яка межує з територією АЕС.

radiosvoboda.org

Поля Херсонської області

Автори наголосили, що у 2022 році через російські обстріли пожежі часто спалахували на сільськогосподарських полях по всій території України, зокрема на Херсонщині. Наслідки численних пожеж на фото – у вигляді темних плям вигорілих полів. 

radiosvoboda.org

Обстріляні ділянки

“Ще однією серйозною проблемою для довкілля екологи вважають воронки, які утворюються від влучань снарядів під час бомбардування”, – підкреслили вони.

radiosvoboda.org

У Держекоінспекції пояснили, що забруднюючі речовини, зокрема металеві та хімічні залишки від снарядів, потрапляють у ґрунт, а згодом – до підземних вод. Наприклад, речовина меланж, що знаходиться в російських ракетах, при потраплянні у воду викликає реакцію з виділенням великої кількості високотоксичного окису азоту. Тобто цей процес вкрай шкідливий для ґрунту і всього живого, що в ньому знаходиться.

Нагадаємо, попередня оцінка впливу війни в Україні на екологічну обстановку показала, що війна в буквальному значенні токсична, а наступні покоління житимуть "із токсичною спадщиною".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, війна в Україні може призвести до екологічної катастрофи, що зачепить Європу та Азію.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу