В Україні стартує міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем 

В Україні стартує міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем 

Людмила Гончаренко

Впродовж тижня реалізуються кульмінаційні події щодо підвищення рівня обізнаності населення про отруєння свинцем

З 2015 року за ініціативи Глобального альянсу з відмови від застосування свинцю у фарбах (GAELP) проводиться щорічна глобальна кампанія – Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем.

Про це пише Громадська організація "Агенція з хімічної безпеки" (ГО "АХБ") на своїй Facebook-сторінці.

Впродовж цього тижня реалізуються кульмінаційні події щодо підвищення рівня обізнаності населення про отруєння свинцем; висвітлення зусиль країн та партнерів відносно запобігання отруєння свинцем в дитячому віці; закликів до подальших заходів щодо відмови від свинцевої фарби.

За оцінками та висновками ВООЗ, свинець входить до переліку десяти найнебезпечніших хімічних речовин у світі. Його широке застосування призвело до значного забруднення навколишнього середовища та виникнення проблем зі здоров'ям у людей. Даний метал має кумулятивну токсичну дію на мозок і нервову систему, систему крові, шлунково-кишкову та серцево-судинну системи, а також нирки. 

Токсична доза свинцю для людини складає 1 – 3 г, смертельна 8 – 10 г. Серйозну загрозу життю і здоров’ю людини створює хронічна свинцева інтоксикація, оскільки навіть у низьких концентраціях цей елемент здатний накопичуватися в організмі людини та спричиняти цілу низку порушень здоров’я населення особливо в урбанізованих територіях, і, в першу чергу, у вагітних жінок і дітей. Слід відзначити, що за даними Інституту вимірювань й оцінювання показників здоров‘я (IHME), лише у 2016 році вплив свинцю був причиною 540 000 летальних випадків й обумовив 13,9 млн років життя, скоригованих на інвалідність.

Ключовою умовою для досягнення поступового виведення з виробництва та припинення збуту фарб, що містять свинець, є створення в країнах належної нормативно-правової бази для припинення виробництва, імпорту, експорту, поширення, збуту і використання фарб, які містять свинець.

ГО "АХБ" спільно кількома провідними науковими установами впродовж працювала над підготовкою наукового обґрунтування негативного впливу свинцю та його сполук на здоров’я людей з метою прийняття національного регламенту щодо обмеження вмісту свинцю у лакофарбових матеріалах.

У квітні 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив Технічний регламент обмеження використання свинцю у лакофарбових матеріалах і сировинних компонентах, а 7 листопада цей регламент набирає чинності, проте невирішеними залишаються ще ряд питань, серед яких ключовими є:

  • забезпечення належного ринкового нагляду Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів;
  • вирішення ситуації із старим лакофарбовим покриттям та проведення ремонтних робіт;
  • дотримання на підприємствах умов санітарного законодавства;
  • інші аспекти захисту здоров’я населення  від негативного впливу свинцю.

З метою підвищення рівня обізнаності населення про отруєння свинцем ГО "АХБ" та ДП "Комітет з питань гігієнічного регламентування МОЗ України" проводять прес-брифінг на тему: "Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем в Україні: результати спільної роботи заради миру без свинцевої фарби!".

Час проведення: 27 жовтня 2020 року, з 15:00 до 16:00

Місце проведення: Український кризовий медіа-центр (Український кризовий медіа-центр), м. Київ, вул. Хрещатик, 2.

Акредитація ЗМІ на місці проведення. Вхід за службовими посвідченнями.

ЕкоПолітика нагадує, що в Ужгороді 29 жовтня відбудеться обласний форум "Енергоефективна громада – чисте довкілля".

Читайте також
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд

У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки