В Україні розроблять механізм утилізації будвідходів, що утворилися через війну shutterstock

В Україні розроблять механізм утилізації будвідходів, що утворилися через війну

Олена Яценьо

Нині в регіонах триває робота з розбирання завалів, які утворилися внаслідок бойових дій

Міністерство розвитку громад і територій спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів, а також Конфедерацією будівельників України метою недопущення екологічного лиха почали розробляти механізми утилізації та повторного використання будівельних відходів, що утворилися внаслідок масових руйнувань інфраструктури.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці заявив очільник Мінрегіону Олексій Чернишов. За його словами, наступного тижня заплановано розгляд напрацювань на засіданні уряду.

Тим часом у регіонах триває робота з розбирання завалів, які утворилися через бойові дії, та очищення населених пунктів від уламків зруйнованих об’єктів – "будівельних відходів". Ідеться про уламки конструкції, бетонного та цегляного бою, заповнень віконних і дверних прорізів тощо.

Як зауважив Чернишов, такі будвідходи можна повторно використати під час відбудови країни: будівельних робіт із відновлення пошкоджених об’єктів і виробництва необхідних будматеріалів.

Водночас ті відходи, що непридатні для переробки (рециклінгу) та використання як вторинна сировина, підлягатимуть складуванню та подальшій безпечній із погляду впливу на довкілля утилізації.

Для розв'язання актуальних питань у Мінрегіоні працює робоча група із залученням фахівців Міндовкілля, Офісу підтримки реформ Мінрегіону, профільних асоціацій, будівельників, міжнародних експертів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що кропивницьке підприємство у сфері поводження з відходами ТОВ "Екостайл" відновило роботу сортувальної лінії, але пластик і скло зі сміттєвого полігону припинили вивозити на переробку.

Читайте також
У Києві відкрили 44 пункти прийому новорічних ялинок: куди приносити
У Києві відкрили 44 пункти прийому новорічних ялинок: куди приносити

На утилізацію приймають лише живі дерева без декоративних прикрас

У Києві відкрили 17 пунктів прийому новорічних ялинок
У Києві відкрили 17 пунктів прийому новорічних ялинок

У 2022 році кияни здали на переробку 8,5 тисяч ялинок

У Києві безкоштовно прийматимуть на переробку зламані стільці, шафи та інші меблі
У Києві безкоштовно прийматимуть на переробку зламані стільці, шафи та інші меблі

Меблі розбирають на компоненти та сортують окремо пластик, метал, скло, текстиль, деревину