В Україні провели аудит лісгоспів: порушень виявили на 243 млн грн shutterstock

В Україні провели аудит лісгоспів: порушень виявили на 243 млн грн

Олена Яценьо

Порушень на найбільшу суму зафіксували в Херсонській області

Державна аудиторська служба України (ДАСУ) в межах проведення перевірки використання та збереження державних фінансових і матеріальних ресурсів на лісгоспах протягом першого півріччя 2021 року виявила фінансових порушень і проблемних питань на суму 243 мільйони гривень.

Про це з посиланням на дані аналітично-статистичного збірника за результатами діяльності ДАСУ повідомили в експертній організації StateWatch.

Під аудит потрапили дев'ять лісових господарств: Березнівське, Бучацьке, Запорізьке, Збур’ївське, Любомльське, Клеванське, Оникіївське, Хмельницьке та Чортківське. Порушень на найбільшу суму було виявлено під час аудиту Збур’ївського лісомисливського господарства в Херсонській області.

Згідно з матеріалами аудиту, приватна фірма ТОВ "Славутич", яка здійснювала викос очерету на землях лісового фонду лісгоспу, вивезла за кордон 536,7 тонни неправомірно скошеного очерету. Як наслідок, розрахунковий розмір шкоди, заподіяної лісу, становить 146,2 млн грн. Також викос компанією очерету загрожував життю диких тварин і птахів.

Окрім того, аудитори під час перевірки Запорізького лісомисливського господарства на землях у розмірі 2,9 тис. га (35,5% площ лісгоспу) встановили факти відчуження, самовільного зайняття та неналежного документального підтвердження.

Землі, за якими, ймовірно, немає контролю Запорізького лісомисливського господарства, аудитори оцінили в суму понад 72,8 млн грн.

Аудит Хмельницького лісомисливського господарства продемонстрував, що внаслідок недосконалості законодавства щодо проведення санітарних рубок підприємство втратило додаткових доходів на 12 млн грн.

Аудит решти лісових господарств показав фінансових порушень, втрат і неотриманих доходів на такі суми:

  • Оникіївське лісове господарство (Кіровоградська область) – 5,4 млн грн;
  • Чортківське лісове господарство (Тернопільська область) – 2,8 млн грн;
  • Клеванське лісове господарство (Рівненська область) – 1,8 млн грн;
  • Бучацьке лісове господарство (Тернопільська область) – 980,5 тис. грн;
  • Березнівське лісове господарство (Рівненська область) – 615 тис. грн;
  • Любомльське лісове господарство (Волинська область) – 477,9 тис. грн.

Нагадаємо, що журналісти з'ясували, скільки грошей виділили на охорону й захист лісів в Україні за останні 10 років, а також яку площу лісів вдалося відновити.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Україні вперше відбулося масове призупинення дії FSC-сертифікатів. Цей випадок став безпрецедентним для країни.

Теги: ,
Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання