В Україні презентували Кліматичну платформу ФРУ: що вона передбачає ФРУ

В Україні презентували Кліматичну платформу ФРУ: що вона передбачає

Олена Яценьо

Це інструмент, який сприятиме реалізації партнерства між державою та бізнесом у питаннях "зеленого" переходу

Федерація роботодавців України на своїй головній зустрічі року Ukrainian Employers Annual Meeting презентувала Кліматичну платформу.

Її створенням займаються спільно зі стратегічними партнерами — Конфедерацією промисловості Данії (Dansk Industri - DI) та New Democracy Fund, ідеться на сайті ФРУ.

"Українському бізнесу потрібні "зелені" перетворення для збереження конкурентоздатності, можливості розвитку, для того, щоб українці мали робочі місця в Україні з конкурентними заробітними платами. Але українська промисловість, щоб досягти екологічних нормативів і цілей, які ставить перед собою наша держава в питаннях "зеленого" переходу, потребує впровадження ефективного державно-приватного партнерства", — зазначили в пресслужбі.

Як зауважили у ФРУ, від бізнесу потрібні нові екологічні технології та підходи, а від держави — сучасні механізми державної підтримки.

На думку підприємців, справедливий "зелений" перехід до екологічно безпечної економіки означає не лише покращення екологічної ситуації за будь-яку ціну, а й створення можливостей для розвитку бізнесу та економічного зростання.

Кліматична платформа ФРУ — це інструмент, який сприятиме реалізації партнерства між державою та бізнесом у питаннях "зеленого" переходу, консолідованому та солідарному захисту інтересів членів ФРУ.

У планах федерації передбачено таке:

  • здійснити аудит можливостей та проблем секторів економіки;
  • надати чіткі орієнтири владі щодо проблем, які галузі самостійно не розв'яжуть;
  • впливати на формування політики держави та не допускати погіршення умов ведення бізнесу.

Водночас Кліматична платформа ФРУ дасть змогу:

  • лобіювати інтереси українського бізнесу;
  • отримувати запити та інформацію від вітчизняних компаній;
  • надавати їм консультації;
  • обмінюватися досвідом з українським бізнесом та європейськими організаціями роботодавців.

Серед планів федерації також називають такі:

  • розроблення методики оцінки карбонового сліду;
  • імплементація найкращих європейських практик і досвіду "зеленого"
    переходу;
  • ефективний networking із партнерами з DI та ЄС.

Зокрема, як успішний приклад із реалізації "зеленого" переходу ФРУ навела данський досвід, що передбачає тісне партнерство держави та бізнесу, у якому кожна зі сторін робить виважені кроки для досягнення спільної мети.

Зазначається, що в Данії функціонують Кліматичні партнерства, які об'єднують "найбільших забруднювачів", зокрема: авіацію, будівництво, судноплавство та виробництво суден, енергоємну промисловість, внутрішній транспорт, харчову промисловість, АПК та інших.

Керують роботою партнерств власники великих данських компаній та/або СЕО, що є найбільш значимими для відповідного Кліматичного партнерства. У кожному з них працюють як представники бізнес-організацій, компаній, так і представники міністерств.

Робота таких партнерств забезпечує синергію "зеленого" переходу в Данії.

Представники ФРУ наголосили: "Декарбонізація — це не просто виконання зовнішніх вимог, вона має починатися всередині країни та забезпечувати створення можливостей для економічного зростання", що й утілює данська модель.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Федерація роботодавців України на засіданні комітету екології та розвитку "зеленої" економіки презентувала документ під назвою "Візія бізнесу стосовно основних законодавчих ініціатив і політик у сфері навколишнього природного середовища, клімату та зменшення викидів парникових газів".

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС