Українські підприємці долучилися до формування екопрограми країни, — ФРУ shutterstock

Українські підприємці долучилися до формування екопрограми країни, — ФРУ

Олена Яценьо

Бізнес представив свою позицію щодо законопроєктів в екосфері, які розробила влада

Федерація роботодавців України (ФРУ) на засіданні комітету екології та розвитку "зеленої" економіки презентувала документ під назвою "Візія бізнесу стосовно основних законодавчих ініціатив і політик у сфері навколишнього природного середовища, клімату та зменшення викидів парникових газів".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву ФРУ, опубліковану на сайті.

Як зазначається, цей документ містить позицію українських компаній, які забезпечують роботою більшість українців, щодо законопроєктів в екосфері, які розробила влада.

"Візія — це дороговказ, який визначатиме бачення та пропозиції українських роботодавців стосовно основних законодавчих ініціатив і політик у сфері навколишнього середовища та питань клімату. З презентацією може ознайомитися широке коло стейкхолдерів: громадські організації, професійні екологічні асоціації, міжнародні партнери, бізнес і, звісно ж, представники уряду та Верховної ради", — пояснив гендиректор ФРУ Руслан Іллічов.

За його словами, документ буде "живим" і постійно змінюватиметься, тобто у влади завжди буде змога відстежувати актуальну позицію роботодавців.

Сьогодні Візія містить позицію українських компаній щодо найголовніших екологічних законопроєктів, які зареєстровано у Верховній Раді та подано до розгляду в ЄС. Серед них — проєкти щодо механізму прикордонного вуглецевого коригування (СВАМ), законопроєкти про ринок деревини, державний екологічний контроль, управління відходами, екологічне страхування, державну екоінспекцію тощо.

Щодо кожного з проєктів учасники ФРУ сформували чітку позицію, яка знайшла своє зображення в документі. Зокрема, там чітко вказується, які норми може бути використано для тиску на бізнес, які — перетворитися із часом на корупційну схему, а які містять нереальні з погляду економіки терміни виконання. Так у федерації сподіваються спільно із владою напрацювати дієве екозаконодавство, що справді захищатиме довкілля й не чинитиме перешкод на шляху розвитку та модернізації українських підприємств.

Нагадаємо, що раніше Європейська бізнес-асоціація (ЕВА) закликала українську владу, спільно з бізнесом, створити дорожню карту екологічних реформ. Адже, на переконання ЕВА, без синергії влади та роботодавців неможливо досягти успіхів в екотрансформації економіки.

В ЕВА зазначили, що сучасні реалії вимагають від відповідального бізнесу не лише стежити за європейськими екологічними трендами, але й відігравати проактивну роль у формуванні державної політики у сфері захисту довкілля. Водночас влада, формуючи екологічне законодавство, має враховувати позицію бізнесу і знаходити компроміси між амбітними ініціативами й економічними реаліями.

Як повідомляла ЕкоПолітика, експерти Європейської бізнес-асоціації склали список із п'яти пріоритетних довкільних законопроєктів, ухвалення яких позитивно вплине на умови роботи бізнесу в Україні.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України