В Україні поступово закриють всі вугільні шахти: чого чекати від "зеленої" ініціативи shutterstock

В Україні поступово закриють всі вугільні шахти: чого чекати від "зеленої" ініціативи

Людмила Гончаренко

Орієнтовний обсяг фінансування трансформації вугільних регіонів до 2030 року становить 15,7 млрд грн

Кабінет Міністрів України схвалив “Концепцію державної цільової програми справедливої трансформації вугільних регіонів на період до 2030 року”. Відповідне рішення було прийняте на засіданні уряду 22 вересня.

Це є першим за історію незалежної України документом, який намагається комплексно окреслити вирішення соціально-економічних питань конкретних громад після закриття вугільних шахт.

Згідно з проєктом концепції, вугільні регіони визначаються як регіони, на території яких розташовані вугледобувні та вуглепереробні підприємства (включаючи об'єкти на стадії консервації, переорієнтації та ліквідації), а також підприємства вугільної теплової генерації. Загалом це близько 25 територіальних громад у Волинській, Дніпропетровській, Луганській, Донецькій та Львівській областях, де проживає близько 850 тисяч мешканців. 

Нагадаємо, у липні цього року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні офіційно стартує програма зі справедливої трансформації вугільних регіонів. Реалізація пілотних проєктів за підтримки міжнародних партнерів буде здійснюватись у двох шахтарських містах: Червонограді та Мирнограді. 

“Загалом географія програми справедливої трансформації досить широка це 5 вугільних регіонів України або більш ніж 60 населених пунктів, у яких проживає майже мільйон людей. Справедлива трансформація вугільних регіонів це не про закриття шахт, це про створення нових виробництв, розвиток соціальної сфери й інфраструктури, перехід до декарбонізованої економіки та нові можливості для жителів громад і працівників вугільних підприємств”, повідомляв раніше на своїй сторінці в Facebook прем'єр-міністр.

Трансформація базуватиметься на принципах поступовості та поетапності. В першу чергу, це стосується трансформації міст та регіонів, для яких вугілля залишається єдиним доступним енергоносієм.

Концепція фокусується на таких ключових пунктах:

  • диверсифікація місцевої економіки вугільних регіонів;
  • розвиток розподіленої генерації відновлюваних джерел енергії та впровадження енергоефективних заходів;
  • соціальна підтримка шахтарів та їхніх сімей;
  • навчання та перекваліфікація звільнених працівників;
  • створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу;
  • запровадження на законодавчому рівні нових інструментів підтримки інвесторів, які створюють робочі місця в шахтарських регіонах.

Також передбачається, що за декілька років для кожної шахтарської громади буде розроблений окремий план трансформації.

Протягом наступних 6 місяців має бути розроблена Державна цільова програма справедливої трансформації вугільних регіонів до 2030 року. Саме цей документ повинен включати більше деталізації по кожному з вищеназваних пунктів, а також конкретний план заходів, розбитий по роках.

Прогнозована щорічна потреба у фінансуванні програми з держбюджету оцінюється у 400 млн грн. Відповідно, орієнтовний обсяг фінансування трансформації вугільних регіонів до 2030 року становить 15,7 млрд грн, з яких 3,6 млрд грн – кошти держбюджету.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що посли країн "Великої сімки" (G7) привітали заяви України про зобов'язання відмовитися від вугілля та рухатися до нульових викидів СО2 в атмосферу.

Читайте також
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу

Програма також стимулюватиме дострокове закриття шахт

Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини
Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини

Без жодного дозволу підприємець встановив 11 піролізних пічок та налагодив виробництво

На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля
На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за забруднення повітря

ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка
ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка

Україна посіла 12 місце у рейтингу з 22% вугільної генерації