В Україні почали повністю переробляти упаковку Tetra Pak: як виглядає процес Промисловість переробки відходів України

В Україні почали повністю переробляти упаковку Tetra Pak: як виглядає процес

Катерина Бєлоусова

Завдяки новій технології упаковка “розбивається” на складові частини: картон, фольгу та пластик

У Харківський області на Зміївській паперовій фабриці вперше в Україні налагодили повний цикл переробки упаковки Tetra Pak та її аналогів – відтепер вона отримуватиме друге життя у вигляді паперу та поліалюмінію, який широко застосовується у будівельній галузі. 

Про те, як процес переробки виглядає зсередини, працівники фабрики розповіли у відеоролику на Youtube.

Вони кажуть, що використану упаковку, яка на 75% складається з картону, на 22% з поліетилену та 3% з алюмінію, на фабрику привозять у вигляді пресованих стосів. У одному стосі знаходиться до 200 кг паперової маси. Її необхідно вилучити. 

“Це стало можливим завдяки потужному гідророзбивачу, який відділяє картон від поліетилену та фольги. Паперова маса перетікає у басейн через систему сит зі все меншим діаметром отворів. Так відбувається її фільтрування від сторонніх домішок та грудочок целюлози, які ще недостатньо розділилися на волокна”, – йдеться у відео.

Далі розчин йде на папероробну машину. З розчину паперової маси формується рівний шар паперового полотна на сітчастому столі. Через отвори у сітці відходить вода. Полотно паперу відділяється від столу та пресується і сушиться в системі барабанів і валів. Після цього папір готовий для подальшого нарізання і виробництва пакетів, екоскочу або друку книг.

“Поліетиленова плівка з включенням алюмінію, яка була відокремлена від паперу на гідророзбивачі раніше, промивається, подрібнюється і надходить на лінію агломерації. Тут цей поліалюміній зневоднюється в центрифузі, сушиться підігрітим повітрям і подається в серце нової переробної лінії – пласт-компактор. У пласт-компакторі поліалюміній під дією високого тиску перетворюється у поліалюмінієву гранулу. Потім ця гранула як добавка застосовується у виробництві полімерно-піщаних виробів –  решіток зливостоків, інжерених люків, тротуарної плитки, а також дорожнього покриття (щоб покращити його властивості). З чистого поліалюмінію виготовляють лицювальні плити для фасадів та інтер’єрів, покрівлю та інші матеріали”, – поділились секретами технології працівники фабрики.

Тепер щороку підприємство зможе переробляти до 15 тисяч тонн цього виду упаковки та виробляти понад 4 тисячі тонн поліалюмінієвої гранули.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у місті Біла Церква на Київщині збудують фабрику з перероблення пластику.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства