В Україні обговорили, як можна підтримати бізнес під час впровадження НДТМ shutterstock

В Україні обговорили, як можна підтримати бізнес під час впровадження НДТМ

Маргарита Шевченко

EBA сподівається на відбиття запропонованих ініціатив у відповідних законодавчих актах

В Україні обговорили можливість впровадження фінансових стимулів і податкових пільг для підприємств, що впроваджують найкращі доступні технології та методи управління (НДТМ), у контексті реалізації положень Директиви 2010/75/ЕС про промислове забруднення.

Така дискусія відбулася під час засідання робочої групи "Обговорення концепції реформування екологічного податку", яке пройшло під головуванням голови підкомітету з питань рентних платежів, екологічного податку та оподаткування АПК Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Олексія Устенка, сказано на сайті EBA.

Зазначається, що розроблення механізмів державної допомоги за прикладом країн ЄС нарешті почали обговорювати на найвищому рівні. Експерти, бізнес, депутати та уряд згодні, що джерелом фінансування екомодернізації можуть стати, зокрема, й гроші екоподатку.

"У поточних умовах екомодернізація можлива суто за співпраці держави та бізнесу. Дотації, пільгові кредити (поворотна допомога), спрямування надходжень від екоподатків і штрафів на природоохоронні заходи, звільнення від оподаткування – усі ці інструменти дали змогу підприємствам з країн ЄС здійснити екологізацію без вагомих економічних втрат. Нам також це під силу, і ми раді, що маємо підтримку та розуміння з боку влади", — заявила координаторка комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської бізнес-асоціації Ольга Бойко.

Для розуміння міжнародного досвіду, наприклад, у Польщі гроші від сплати за користування природними ресурсами, екоподатки, штрафи за забруднення та доходи з продажу квот на викиди СО2 спрямовуються у спеціальні фонди та використовуються суто на фінансування природоохоронних заходів на державному та місцевому рівнях. А підприємства мають можливість отримати часткове фінансування або пільгові кредити (поворотну допомогу) для своїх проєктів з екомодернізації, а також залучити фінансові засоби ЄС. У Чехії з 2017 року підприємства, що впроваджують НДТМ, звільнені від сплати податку на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря.

"Європейська бізнес-асоціація вдячна панові Устенку за організацію дискусії та сподівається на відбиття запропонованих ініціатив у відповідних законодавчих актах", — сказано в повідомленні.

Нагадаємо, що впровадження НДТМ передбачено законопроєктом 4167 "Про промислове забруднення", який 16 лютого провалила Верховна Рада.

В Українській науково-промисловій асоціації (УНПА) "Укркокс" вважають, що досягнення нормативів викидів, закладених у законопроєкті, можливо тільки за умови будівництва нових коксових батарей, а зупинка теперішніх паралізує всю галузь і залишить без роботи 200 тисяч осіб.

ЕкоПолітика проаналізувала новий доопрацьований документ і розповіла, що в ньому змінилося.

Читайте також
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу

Компанія прагне зменшити залежність від викопних джерел енергії у виробництві алкогольних напоїв

На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро
На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро

Устаткування увійде в експлуатацію вже цьому місяці, після завершення першого етапу капітального ремонту

У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК
У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК

Окрім “зелених” технологій на підприємстві продовжують використовувати й традиційні заходи з пилопригнічення

У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень
У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень

Завдяки новим установкам місто зможе економити 3 мільйони гривень на рік