В Україні обговорили роль відновлюваної енергетики в "зеленому курсі" Shutterstock

В Україні обговорили роль відновлюваної енергетики в "зеленому курсі"

Маргарита Шевченко

Нардепи підкреслили, що протягом 2 років ми бачимо виключно наростання боргів

У вівторок, 22 червня, Центр Економічного Відновлення провів круглий стіл на тему "Роль відновлюваної енергетики в "зеленому курсі" України" в якому взяли участь депутати МФО "Чиста енергія - здорове довкілля": Людмила Буймістер, Олексій Гончаренко, Юлія Клименко, Іван Шинкаренко, Володимир Кабаченко.

Про це повідомляється на Facebook сторінці МФО.

Зокрема, Людмила Буймістер зазначила:

"Питання в одному. Чи є у нас “зелений курс” і чи є у нас “зелена енергетика”?  За останні 2 роки ми бачимо, що вся недополітика нашої держави на жаль не сприяла тому, щоб виконати ті дуже амбітні цілі щодо залучення інвестицій до нашої держави які необхідні для того, щоб не просто “зелений курс” теоретично підтримати, а для того, щоб вписатися органічно в європейську нову економічну модель, яка починає сьогодні зароджуватися на теренах ЄС. Тому, це в першу чергу, питання нашої євроінтеграції та енергетичної безпеки держави."

За її словами, саме від того наскільки в нас буде велика частка відновлювальних джерел енергії і наскільки ефективно ми будемо скорочувати вугільну генерацію в державі, буде залежати чи ми зможемо ефективно інтегруватися до Європейської енергомережі і від’єднатися від пострадянської-російської

"Але протягом 2 років ми бачимо виключно наростання боргів. Старі борги інвесторам не погашаються. Нові платежі сягають сьогодні не більше 75% в середньому. І перспектив від Уряду ми поки не почули", — зазначила вона.

Водночас нардеп Олексій Гончаренко підкреслив, що "зелена" економіка України не станеться без розвитку сектору відновлюваної енергетики, який раз і назавжди поставить крапку в питанні імпорту російської електричної енергії.

Він переконаний, що Кабінет Міністрів має забезпечити виконання Меморандуму про врегулювання кризи у секторі ВДЕ задля збереження інвестицій в Україні на рівні €6,1 млрд інвестицій.

"Тому був радий не зважаючи на щільний графік в делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи, прийняти участь у дискусії, організованій Центр Економічного Відновлення "Роль відновлюваної енергетики в "зеленому курсі" України" та загострити увагу на виконанні таких важливих питань як:

- протидія прийняттю "зеленого" акцизу у проєкті Податкового кодексу. Потрібно розуміти, що введення акцизу є додатковим зниженням вже існуючих "зелених" тарифів, граничний рівень яких був затверджений 1 серпня 2020 року за згодою інвесторів. Проте фінансова вигода для державного бюджету залишається дуже незначною – до 2 млрд грн., але, це ж не ціна існуючих та майбутніх інвестицій!

- забезпечення здійснення 100% поточних платежів. Ніби наразі цифра виглядає оптимістичною, адже рівень виплат складає 93%. Проте за оцінками спеціалістів вже зараз дефіцит по виплатам складає 12 млрд грн. І при відсутності системних рішень цифра недостатності коштів буде тільки зростати;

- забезпечити 100% виплати історичного боргу у 22,4 млрд грн, 70% якого мало б бути сплачено до 1 липня цього року. Проте через рішення Національного регулятора, які були прийняті поза правовим полем, на виплату заборгованості було направлено тільки 26%", — підкреслив Гончаренко.

Як повідомляла ЕкоПолітика, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що "зелений" перехід економік є історичною даністю, тож попри спроби виробників нафти та газу зберегти статус-кво розвиток відновлювальної енергетики неможливо зупинити.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності