В Україні обʼєми уламків від зруйнованих будівель сягнули річної кількості побутового сміття facebook.com/ruslan.strelets

В Україні обʼєми уламків від зруйнованих будівель сягнули річної кількості побутового сміття

Катерина Бєлоусова

Київщина була першою областю, яка облаштувала майданчики для тимчасового розміщення 144 тисяч тонн відходів руйнації

В Україні через військову агресію росії за рік обсяг відходів руйнації за попередніми підрахунками сягнув 10-12 мільйонів тонн, що можна порівняти з кількістю щорічних твердих побутових відходів.

Ситуацію з відходами руйнації на Київщині, Житомирщині, Сумщині та Чернігівщині обговорили на селекторній нараді з начальниками обласних військових адміністрацій, повідомляє міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець у Facebook.

Він підкреслив, що нарада відбулася під головуванням прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

“Очищення територій від відходів війни триває і на інших деокупованих територіях. Щоб цей процес був максимально ефективним, Кабінет міністрів встановив чіткий алгоритм, що і як робити з відходами руйнації. Тож тепер важливо, щоб регіони правильно організували цю роботу, за прикладом Київщини”, – сказав Стрілець.

Зазначається, що Київщина була першою областю, яка облаштувала 62 майданчики для тимчасового розміщення відходів руйнації. Наразі на 48 майданчиках знаходяться 144 тисяч тонн відходів війни.

Стрілець розповів, що громади звозять відходи руйнації у місця тимчасового складування, де їх сортують, а саме відокремлюють небезпечні, будівельні та інші відходи. Будівельні відходи подрібнюють для повторного використання, зокрема для післявоєнної відбудови України.

“Якісна організація робіт на Київщині сприяла залученню міжнародних партнерів, які готові допомагати із сучасними технологіями, обладнанням, впровадженням конкретних рішень”, – наголосив він.

Стрілець зауважив, що Міндовкілля постійно веде перемовини з міжнародними партнерами щодо надання Україні необхідної допомоги – пересувних дробарок будівельних відходів, обладнання для фактичного розбору та сортування тощо.

“Наша мета, щоб відходи руйнації не поїхали на полігон, а були раціонально використані під час відновлення нашої країни. А воно неодмінно буде і буде масштабним”, – зазначив він.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 27 вересня затвердив "Порядок поводження з відходами від руйнувань будівель та споруд", що утворились у зв’язку з пошкодженням внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або ліквідації їх наслідків.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко на Кліматичному саміті COP27 наголосив, що в Україні відходи війни вже набули таких масштабів, яких на Європейському континенті не існувало з часів Другої світової війни.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу