В Україні хочуть запровадити міжнародні стандарти для заповідників shutterstock

В Україні хочуть запровадити міжнародні стандарти для заповідників

Катерина Бєлоусова

Реформа є частиною євроінтеграційних зобов'язань України

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів презентувало новий законопроєкт "Про підвищення ефективності управління природоохоронними територіями та об’єктами природно-заповідного фонду".

Документ призведе до впровадження міжнародних стандартів на території українських національних парків, зокрема, екосистемних послуг, повідомляє пресслужба Міндовкілля.

Замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Гречаник наголосив, що одним з ключових напрямів діяльності міністерства є збереження біорізноманіття, природоохоронних територій та об’єктів ПЗФ.

"Законопроєкт було розроблено з урахуванням міжнародного досвіду у сфері ПЗФ таких країн, як США, Литва, Фінляндія та інших. Він закріплює на законодавчому рівні створення Державного агентства природоохоронних територій та об’єктів ПЗФ, що забезпечить розмежування функцій формування та реалізації державної політики у заповідній сфері. Це призведе до впровадження міжнародних стандартів на території українських національних парків, зокрема, екосистемних послуг", – підкреслив він.

Законопроєкт передбачає кілька основних новацій:

  • застосування нової термінології щодо природоохоронних територій та законодавче закріплення положень про водно-болотні угіддя міжнародного значення та біосферні резервати;
  • створення Державного агентства природоохоронних територій та об’єктів ПЗФ, що забезпечить розмежування функцій з формування та реалізації державної політики у заповідній сфері;
  • зміна повноважень, що дозволить спростити процедуру створення та оголошення нових природоохоронних територій та об’єктів ПЗФ;
  • запровадження інструментів діджиталізації (ведення Літопису природи  в електронній формі, відвідування територій та об'єктів ПЗФ стане можливим за електронним квитком).

Зазначається, що в обговоренні документа взяли участь народні депутати, керівники установ ПЗФ,  науковці, експерти, представники департаментів екології та природних ресурсів ОВА, органів місцевого самоврядування та громадськості. Вони обговорили дискусійні питання законопроєкту щодо:

  • реформи державної служби охорони;
  • кадрової політики та процедури призначення керівників;
  • можливостей залучення інвестицій;
  • подання лімітів на затвердження;
  • заборону джипінгу в межах ПЗФ;
  • співпраці з місцевими громадами;
  • підготовки та затвердження документів землевпорядкування та проєктів організації територій;
  • посилення матеріально-технічного забезпечення об’єктів ПЗФ.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики Олег Бондаренко наголосив на актуальності законопроєкту з огляду на євроінтеграційні зобов’язання нашої держави і запевнив учасників засідання у підтримці комітету законодавчих ініціатив стосовно подальшого розвитку заповідної справи.

Нагадаємо, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів анонсувало новий законопроєкт щодо обмеження обігу одноразового пластику в Україні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, команда Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів спільно з українськими та міжнародними експертами готує альтернативний законопроєкт щодо запобігання промисловому забрудненню.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.